Honderdtal Belgen meldt zich bij ambassade om vanuit Afghanistan terug te keren

© Photo News
| Eerste Minister Sophie Wilmès op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad (archiefbeeld).

Een honderdtal Belgen heeft zich tot op vandaag gemeld bij de Belgische ambassade in Pakistan met de vraag om vanuit Afghanistan terug te keren naar België. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès maandagmiddag gezegd op Radio 1.

De regering wil volgens Wilmès "zo snel mogelijk" transportvliegtuigen van Defensie naar de regio sturen om mensen te evacueren. De regering zette maandagmiddag al het licht op groen om drie transportvliegtuigen van Defensie - een A400 M en twee C-130's - naar Kaboel te sturen om mensen te evacueren uit Afghanistan.

Duizenden mensen willen het land in allerijl verlaten na de snelle opmars van de fundamentalistische islamitische taliban, die de macht in Afghanistan na twintig jaar opnieuw in handen hebben.

Tot nog toe heeft een honderdtal Belgen - een vijftigtal families - zich gemeld bij de Belgische ambassade in Pakistan met de vraag om terug te kunnen keren naar België, verduidelijkte minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) maandagmiddag op Radio 1.

Daarnaast zullen mensen die voor de Belgische Defensie hebben gewerkt in Afghanistan, zoals tolken en fixers, geëvacueerd kunnen worden. Dat geldt ook voor Afghanen die zich voor andere Europese lidstaten hebben ingezet.

Wanneer de Belgische vliegtuigen in Kaboel zullen kunnen landen, is nog onduidelijk. De regering wil de toestellen graag "zo vlug mogelijk" laten vertrekken naar de regio, zei de MR-vicepremier. "Wanneer we dan de toelating krijgen om te landen in Kaboel zullen we al dichterbij zijn dan wanneer we zouden vertrekken vanuit België."

Momenteel is vliegverkeer vanop Kaboel erg moeilijk te organiseren door de grote hordes wanhopige mensen die zich verzameld hebben op de start- en landingsbanen van de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad. "De situatie in de luchthaven moet eerst gestabiliseerd worden, zodat alles in alle veiligheid kan gebeuren, voor iedereen", zei Wilmès daarover.

Morgen/dinsdag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen over de situatie in Afghanistan. De bedoeling is om de violen te stemmen en met één Europese stem te spreken, aldus Wilmès. De Belgische minister wil ook bespreken hoe de mensen ter plaatse toch nog geholpen kunnen worden, zei ze nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?