Een jaar nadat de taliban de macht overnam: ‘Nu nog mijn moeder uit Afghanistan halen’

© Jasmijn Post / BRUZZ
| Abdul Moqim Samadi bij één van zijn twee winkels.

Exact een jaar geleden begonnen de Taliban aan hun aanval op de provinciesteden. Anderhalve week later viel de Afghaanse regering. Heel wat Afghaanse Brusselaars maakten zich toen grote zorgen over hun achtergebleven familieleden. Onder hen de Schaarbeekse kruidenier Abdul Moqim Samadi. "Mijn vrouw is eindelijk in België. Nu moeder nog."

"Hallo kameraad, ça va?" Abdul komt net terug van het gemeentehuis van Schaarbeek en begroet joviaal een klant in de Schaarbeekse Helmetwijk. Een paar woordjes Nederlands wisselen zijn vlotte Frans af. Zijn schoonbroer nam de honneurs in de winkel waar toen Abdul de laatste administratieve stappen zette om Belg te worden.

Onder zijn arm draagt Moqim een stapeltje papieren in een doorzichtig mapje. Hij laat het betaalbewijs zien dat bovenop de stapel ligt: 103 euro voor een Belgisch paspoort en identiteitskaart. "Ik ben super blij," klinkt het.

De 26-jarige ondernemer heeft bijna alles voor elkaar. De winkel loopt goed. Hij heeft een groot appartement gekocht. Zijn vrouw is zwanger van hun eerste kind. Over tien dagen is ze uitgerekend en wordt hij vader.

Machtsovername Taliban

Het leven ziet er al een beetje rooskleuriger uit dan een jaar geleden, toen buurtbewoners een petitie begonnen voor Abdul. Abduls vrouw, die een ziek familielid ging bezoeken in Afghanistan, werd plots geconfronteerd door de machtsovername door de Taliban. Ze arriveerde op 12 augustus, op 15 augustus viel de Afghaanse regering.

Abdul's pogingen om zijn vrouw door de Belgische staat te laten repatriëren, mislukten. "Ik heb heel veel e-mails verstuurd naar Dienst Vreemdelingenzaken, maar zonder resultaat. Ook de bijna drieduizend handtekeningen brachten daar geen verandering in."

Na tientallen e-mails naar Belgische administraties beslist Abdul zijn vrouw zelf naar België te laten overbrengen. Hij legde duizenden euro's neer voor de reis van zijn vrouw, via Iran en Turkije. "Ze had een verblijfsvergunning, maar ik was toen nog geen Belg. Dat heeft de zaken lastiger gemaakt," weet Abdul.

297401101_1238713396897985_7280885337362748656_n_1.jpg
© Jasmijn Post / BRUZZ
| Abdul Moqim Samadi voor de winkel in Schaarbeek.

Moeder en zus vast in Afghanistan

Maar nu heeft hij dus de Belgische nationaliteit en gaat zijn vrouw binnenkort bevallen. Dat goede nieuws wordt echter overschaduwd door de zorgen om zijn moeder en zus, die nog in Afghanistan zijn. "Ze kunnen geen kant op. Er zijn geen mannelijke familieleden meer in de buurt: mijn broer zit in Turkije, mijn vader is overleden. Er staan sancties op alleen boodschappen doen of naar buiten gaan."

Nu Abdul Belg is, gaat hij een nieuwe poging wagen om zijn moeder en zus naar België te halen.

Broer vast in Turkije

Verder heeft Abdul zijn minderjarige broer na een zoektocht teruggevonden in Turkije. "Hij was opgepakt en zat in de gevangenis," zegt Abdul. "Met de hulp van een advocaat en heel wat extra kosten heb ik hem kunnen vrij krijgen. Hij verblijft nu in een klein appartement in Turkije, dat ik voor hem huur en dat al bijna negen maanden."

Abdul heeft de Belgische ambassade in Istanbul gecontacteerd, maar heeft nog geen antwoord gekregen. Zijn broer probeert het appartement zo min mogelijk te verlaten. Op straat loopt hij het risico opgepakt te worden en uitgezet te worden. "Het zou beter zijn als hij hier is. Zo kan hij me helpen met de winkel en tegelijkertijd studeren."

Vlucht

Abdul vertrok op 14-jarige leeftijd uit Afghanistan, toen de Taliban hem hadden gevraagd om voor hen te komen werken. Zijn moeder weigerde dat, uit vrees dat de Taliban hem net als hun vader zou vermoorden. Na een lange reis kwam Abdul op zijn zestiende aan in België, waar zijn verzoek om internationale bescherming werd goedgekeurd. Niet lang daarna begon hij met werken.

Sinds 2016 baat hij de winkel in de Georges Eekhoudlaan uit in Schaarbeek. In 2019 komt daar het filiaal in de Romeinsesteenweg in Vilvoorde bij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?