Afghaanse kruidenier uit Schaarbeek start petitie om gezin uit Kaboel te evacueren

© BX1
| De Afghaanse kruidenier uit Schaarbeek heeft al 1.000 handtekeningen verzameld.

Abdul Moqim, een Afghaanse kruidenier uit Schaarbeek heeft een petitie gestart om zijn gezin uit Kaboel te evacueren. "Ik heb al 1.000 handtekeningen verzameld", zegt Moqim aan BX1. De petitie vertrekt nu naar het adres van premier De Croo en staatssecretaris Mahdi.

“Blijf thuis als je kan”, smeekt Abdul Moqim zijn zieke moeder met wie hij een telefoongesprek voert. "Dat gaat niet, de taliban zijn overal voordeuren aan het openbreken", antwoordt zijn moeder vanuit Kaboel.

Moqims moeder woont in de Afghaanse hoofdstad en is erg ziek. De vrouw van Moqim besloot daarom enkele dagen naar Kaboel te trekken om haar te bezoeken. Ze deed dat net voor de machtsovername. De vrouw en kinderen zitten er nu vast en wachten om geëvacueerd te worden naar België.

De Afghaanse kruidenier vreest voor zijn gezin die nu in Kaboel is. "Als de taliban een huis betreden en zien dat er geen man aanwezig is, huwelijken ze meisjes van een bepaalde leeftijd uit aan iemand van de terreurorganisatie", klinkt het. "Ik hoop dat dat niet met mijn dochters gebeurt."

abdul_moqim_samadi_bx1.png
© BX1
| Abdul Moqim, de Afghaanse kruidenier uit Schaarbeek

Om zijn gezin zo snel mogelijk te laten evacueren uit Kaboel, start Moqim daarom een petitie. Die krijgt veel aandacht bij de buurtbewoners in Schaarbeek, zo blijkt, want de kruidenier heeft al 1.000 handtekeningen kunnen verzamelen.

De volgende stap is om de petitie naar premier Alexander De Croo, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, en minister voor Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, te sturen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?