| Bij de federale politie zou het gaan om ongeveer 170 agenten, in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zijn meer dan 900 agenten thuisgebleven.

Zeker 1.550 agenten ‘ziek' thuis tijdens Europese top

MD
© BRUZZ
18/10/2018
Updated: 18/10/2018 11.25u

Uit de cijfers van politievakbond NSPV moet blijken dat donderdag zeker 1.550 agenten in Brussel zich ziek hebben gemeld. Ze doen dat uit protest tegen de capaciteitsproblemen en de werkdruk. De vakbond benadrukt dat ze zelf het protest niet organiseert, maar de agenten ‘200 procent’ steunt. “Wat wil je als je met een doofstomme regering aan tafel moet zitten?”, zegt Mario Thys.

De voorbije dagen bleven agenten van zowel de federale als de lokale politiezones in Brussel al massaal thuis. Maar waar het woensdag nog over een 500-tal agenten ging, spreekt vakbond NSPV donderdagochtend van méér dan 1.550 agenten.

Bij de federale politie zou het gaan om ongeveer 170 agenten, in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zijn meer dan 900 agenten thuisgebleven. "Woensdagochtend ging het nog over 20 procent, vandaag gaat het al een groter deel van ons personeel", bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Bij de politiezone West (Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg) ontbraken aanvankelijk een 120-tal agenten op het appel. Ook bij de politiezone Zuid zijn de 18 agenten die opgevorderd werden om de Europese en Aziatische toppen mee in goede banen te leiden, niet aanwezig.

'Aantal zal nog oplopen'

“Dit is een voorlopige balans om 9.30 uur, en daar zijn de andere lokale politiezones nog niet bijgeteld", klonk het aanvankelijk bij de vakbond. Het aantal afwezige agenten zou enkel nog stijgen, en dat bleek ook uit een update rond 11.15 uur. "Het gaat zeker om 1.550 agenten, bij de politie in de hoofdstad alleen al gaan we naar het cijfer van 1.000 zieke agenten", zegt Mario Thys van de politievakbond NSPV.

Ook al zitten er dus 1.550 agenten thuis, toch benadrukken de vakbonden dat dit geen officiële staking is en ze het protest niet zelf organiseren. “Ons stakingsrecht is afgeblokt door de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon”, zegt Thys. De N-VA-minister heeft agenten opgevorderd en dus kan er niet gestaakt worden.

“Nochtans waarschuwen we de minister al maanden dat het personeel de werkomstandigheden niet langer tolereert”, zegt Thys. Hij spreekt van een enorme werkdruk, die veroorzaakt wordt door een groot tekort aan personeel. “Bij de federale politie zijn er 3.500 agenten tekort. Dat is totaal onverantwoord.”

"Er zijn agenten die in twee maanden tijd anderhalve maand aan overuren presteren"

Mario Thys (NSPV)

Riskeren de agenten geen arbeidsgeneesheer over de vloer te krijgen, die komt controleren of de agenten ook echt ziek zijn? “Kijk, er zijn agenten die op twee maanden tijd anderhalve maand aan overuren presteren. Dat agenten nu thuis ziek zitten, is dan ook omdat ze écht moe zijn”, aldus Thys. “Dit is een ernstig signaal van de politiemensen zelf.”

Woensdag stond een overleg gepland met minister Jambon, maar daar is niets concreets uit voortgekomen. “We hebben als syndicale organisatie alles al uit de kast gehaald, maar wat moet je als je met een doofstomme regering rond de tafel zit?”, klinkt het.

Gesloten commissariaten?

Bij het Brusselse stadsbestuur valt wel te horen dat de Europese top nog steeds goed zal begeleid worden door de politie, omdat er geanticipeerd is en bij andere politiezones troepen zijn opgevorderd. Dat bevestigt ook politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "We kunnen rekenen op onze collega's van de federale politie en van andere zones."

Verder geeft de politie prioriteit aan de dringende oproepen die binnenkomen via het noodnummer 101. Gisteren bleef door de mobilisering van de politie wel al zeker één commissariaat in Laken gesloten, en ook deze nacht ging het hoofdcommissariaat aan de Kolenmarkt even dicht. "Voorlopig zijn alle commissariaten opnieuw open, maar we moeten constant de puzzel maken", aldus Van de Keere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, actua, EU-top, Mario Thys, NSPV

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni