Meer dan 500 Brusselse agenten 'ziek'

© PhotoNews

Politievakbond NSPV schat dat zo een 500 à 600 agenten van de Brusselse politiezones en de federale politie zich vandaag hebben ziek gemeld uit protest tegen de verhoogde werkdruk. “Wie geen dringende hulp nodig heeft, wordt vandaag wellicht niet geholpen.”

Dinsdag zouden heel wat agenten zich al ziek hebben gemeld, en dat op de vooravond van een driedaagse Europese top. Die is woensdagnamiddag begonnen. Vijf- tot zeshonderd agenten van de Brusselse en de federale politie hebben zich ook vandaag ziek gemeld, zegt politievakbond NSPV aan Het Laatste Nieuws.

“We waarschuwen al langer dat de politiemensen opgebrand zijn”, zegt Mario Thys van het NSPV. “We hebben al vaak gewaarschuwd dat de mensen op het terrein moe zijn door de te hoge werkdruk. Als de politiek niet luistert, dan vallen de mensen ziek.” Thys, provinciaal afgevaardigde bij het NSPV, voorspelt dat de agenten langer dan één dag afwezig zullen zijn.

'Zeker de helft'

Bij de Brusselse lokale politie zou 22 procent van het personeel ziek zijn. In Laken moest een commissariaat een paar uur sluiten. Maandagnacht is dat ook in Elsene gebeurd, door een personeelstekort. “In Elsene is zeker de helft afwezig”, zegt vakbondsafgevaardigde bij NSPV Nicolas Beckers aan Het Laatste Nieuws. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

“De dringende oproepen van mensen in nood zijn prioritair”, aldus woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsen Ilse Van de keere. “Het kan zijn dat mensen die geen dringende hulp nodig hebben vandaag niet geholpen worden.” Volgens Van de keere is het mogelijk dat nog meer politiecommissariaten zullen moeten sluiten, om belangrijke interventies te garanderen.

'Veiligheid gewaarborgd'

In de politiezone Brussel-West zouden 110 agenten ziek zijn. Bij de zone Brussel-Zuid was vrijwel een hele interventieploeg afwezig. “Slechts drie leden van de interventieploeg kwamen opdagen”, aldus woordvoerster Marie Verbeke. “Door verschuivingen hebben we uiteindelijk genoeg mensen bij elkaar gekregen.”

Ondertussen vindt wel een driedaagse Europese top plaats. Maar door het politieprotest komt de veiligheid van de Azië-Europatop niet in het gedrang, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Het is puzzelen, maar voorlopig krijgen we geen signalen dat er problemen zijn. De veiligheid is gewaarborgd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?