Zeldzame reuzenaronskelk opnieuw in bloei

© Plantentuin Meise
| De reuzenaronskelk staat opnieuw in bloei (archiefbeeld).

In de Plantentuin van Meise bloeit de befaamde reuzenaronskelk opnieuw. Een bijzonder spektakel dat slechts 72 uur duurt, en gepaard gaat met een onmiskenbare lijkengeur. De plantentuin blijft vrijdag en zaterdag extra laat open.

Sinds vrijdagmiddag staat er opnieuw een reuzenaronskelk in bloei, 1 meter 45 groot. Het schutblad is nu heel langzaam aan het opengaan. Tegen een uur of vijf, zes zal de plant volledig opengebloeid zijn.

“En dan komt ook de befaamde lijkengeur of vuilnisbakkengeur vrij, die iedereen vreest maar die tegelijk ook erg spectaculair is,” zegt Manon Van Hoye van de Plantentuin in Meise. Die geur dient oorspronkelijk om de bijtjes te lokken, om zo de planten te bevruchten.

De plantentuin blijft voor dit uitzonderlijke spektakel op 16 en 17 februari extra lang open, telkens tot 22 uur. “We raden wel aan om vanavond al te komen. Dan is de bloem op z’n mooist,” benadrukt Van Hoye.

Zeldzame bloem

Het is al de tweede keer dat deze specifieke plant in bloei komt te staan. “Het blijft een wonder dat dit gebeurt. Blijkbaar voelt de reuzenaronskelk zich erg goed bij ons,” zegt Van Hoye.

Want de reuzenaronskelk, afkomstig van Sumatra, komt niet elk jaar vanzelf in bloei. “Dat kan soms jaren duren. Gelukkig weten onze tuinmannen ondertussen precies wat ze moeten doen om de plant goed te verzorgen.”

En dat werkt. Tien jaar geleden bloeide de eerste reuzenaronskelk in ons land in Meise. En in 2013 bloeide er een reuzenaronskelk van maar liefst 2 meter 44, een record in ons land. Vorig jaar bloeiden er zelfs twee planten tegelijk, opnieuw een primeur.

Plantenbaby in gevangenschap

Vorig jaar heeft de plantentuin die reuzenaronskelken dan ook kunstmatig bevrucht, met succes. Op de nieuwe bloemen is het wel nog even wachten. “Hopelijk kunnen we tegen 2027 de eerste reuzenaronskelk ‘in gevangenschap’ laten openbloeien.”

Een evenement om naar uit te kijken. “Wat de olifantjes zijn voor de dierentuin, dat zijn de reuzenaronskelken voor ons.”

Bekijk hieronder de video van de bevruchting vorig jaar.

De bevruchting van twee reuzenaronskelken in de plantentuin van Meise.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?