De spraakmaker: Laurette Onkelinx

© Ivan Put

“Een institutionele hervorming in Brussel? Wat denken jullie dan van een complete hervorming van de Brusselse instellingen? En als we er nu eens voor zorgden dat we geen Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, Franse Gemeenschapscommissie en Vlaamse Gemeenschapscommissie meer hebben? En als we er nu eens voor zorgden dat Brussel een echt tweetalig gewest wordt, met tweetalige lijsten? Een volwaardig gewest?”

Het is één van de weinige keren in een voorts erg bedaard interview in Le Soir van vorige week vrijdag 6 mei dat PS-politica Laurette Onkelinx een scherp voorstel doet. Volgens haar moeten dus de gemeenschapscommissies in Brussel worden afgeschaft. Het is te zeggen, Onkelinx suggereert dat, als tegenvoorstel voor de fusie van de Brusselse politiezones en gemeenten. Tussendoor laat ze wel weten dat er inderdaad meer moet samengewerkt worden tussen de politiezones onderling, en tezamen met het gewest.

De stellingname is daarmee erg duidelijk. Anderhalve week geleden nog dienden de Vlaamse socialisten Hans Bonte en Johan Vande Lanotte in het federaal parlement een wetsvoorstel in om de Brusselse politiezones te fuseren. Vooral de Vilvoordse burgemeester is een pleitbezorger van dat idee. De Vlaamse socialisten willen zich er alleszins voor inspannen.

Maar zo’n hervorming kan in België alleen door onderhandelen. Ook na de aanslagen van 22 maart. Eerst lieten de Vlaams-Brusselse ministers Sven Gatz en Pascal Smet (Open VLD en SP.A, de Vlaamse machtspartijen in Brussel) in deze krant al weten dat alvast de pariteit in de Brusselse regering opgeofferd kan worden. En nu voegt Laurette Onkelinx daar aan toe dat, als Brussel dan toch éénvormiger moet worden, dat ook echt moet gebeuren, en dat de Vlamingen daar ook de gevolgen van zullen dragen.

Onkelinx wordt alleszins niet tegengesproken door haar collega’s, Vlaams noch Franstalig. Met het interview in Le Soir laat ze duidelijk zien dat ze de eigenlijke macht heeft, eerder nog dan minister-president Rudi Vervoort, van haar partij. Dat ze een lobbygroep voor Brussel leidt, tezamen met andere politici en des amis flamands comme Guy Vanhengel, geeft ze in het interview ook toe.

Door tussendoor ook het veiligheidsbeleid van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) op de korrel te nemen, en zijn uitspraken over dansende moslims, zet ze ook haar intimus, Vervoorts kabinetschef Yves Goldstein, uit de wind. Goldstein had een soortgelijke uitspraak gedaan als Jambon.

Echt significant is Onkelinx’ uitspraak dat de lockdown van november een middel was van de N-VA om Brussel letterlijk in de greep te houden. “Dat was niet onschuldig,” meent de PS-politica.Christophe Degreef

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?