De Sint-Gorikshallen zijn voormalige overdekte markthallen in het centrum van Brussel op het Sint-Goriksplein

| Het Charter van het nachtleven werd in januari uitgebreid naar de cafés rond het Sint-Goriksplein.

Charter voor veilig nachtleven blijkt lege doos: veel cafés niet op de hoogte

Robin Vanpée
08/04/2023

In januari werd het Charter van het nachtleven uitgebreid van de Sint-Jacobswijk naar de cafés rond het Sint-Goriksplein. Het charter dient om risicogedrag in het nachtleven te beperken en de openbare rust te bewaren. Maar weinig etablissementen blijken hiervan op de hoogte.

Het Charter van het nachtleven is in 2019 opgericht in de Sint-Jacobswijk en tracht het nachtleven veiliger te maken door onrust, discriminatie, overmatige alcoholconsumptie en seksuele intimidatie te bestrijden. Lid worden van het charter is volledig vrijblijvend en brengt geen wettelijke verplichtingen met zich mee. “Binnen het charter vallen 33 horecazaken, voor de cafés rond het Sint-Goriksplein zijn dat er 18, voor de Sint-Jacobswijk zijn dat er 15,” zegt Maude Glorieux, manager bij de dienst Openbare rust van Bravvo, de preventiedienst van Stad Brussel.

De Sint-Jacobswijk is al sinds 2019 lid, de etablissementen rond het Sint-Goriksplein pas sinds begin januari dit jaar. De cafés die meedoen, vallen te herkennen aan de sticker met een uil van het nachtleven op.

Zorgen voor je klanten

In de Sint-Jacobswijk, het kloppend hart van de LGBTQI+-gemeenschap, is de sticker af en toe te zien. C’est ma tournée, een bruisend café in het midden van de Sint-Jacobswijk, is een van de cafés die de sticker van de campagne duidelijk op de deur heeft plakken.

"Het Charter van het nachtleven, dat is zorgen voor je klanten, ervoor zorgen dat ze niet stomdronken zijn, dat er niemand wordt lastiggevallen, kortom dat iedereen zich zonder zorgen kan amuseren," zegt manager Anthony Vangerven.

De bar was echter al langer bezig met preventieve maatregelen. “Ik heb sinds het begin dat ik hier werk, geleerd om oplettend te zijn voor mensen die lastiggevallen worden. Ik kom altijd direct tussen. Of als iemand te veel heeft gedronken, zal ik altijd water aanbieden en kijken of we vervoer naar huis moeten regelen.”

07042023_AnthonyVangerven_C'estmatournée.jpg

| Anthony Vangerven is manager van de bar C'est ma tournée

Weinig stickers, weinig bewustzijn

Wanneer je rond het Sint-Goriksplein wandelt, valt de afwezigheid van de sticker op, behalve bij de Chili Bar. Daar hangt de sticker zichtbaar op de deur. Op de vraag wat de sticker betekent, reageert de barman met opgehaalde schouders.

Bars als Mappa Mundo, de Sint-Gorikshallen, Roi des Belges, Zebra en Mezzo weten ook niet wat het charter is, zo blijkt uit een rondvraag van BRUZZ.

Maude Glorieux reageert: “Het charter is in de Sint-Gorikswijk in januari opgesteld, dus het moet nog ingeburgerd raken. Normaal gezien moet het personeel wel op de hoogte zijn van het charter. Het is heel belangrijk dat de eigenaars hun personeel hiervan bewustmaken.” Op de vraag welke bars specifiek onder het charter vallen wordt niet geantwoord. “We willen geen bars stigmatiseren die niet onder het charter vallen.”

Wel bleken de bezochte bars bewust van campagnes zoals Niets zonder mijn toestemming en een enkeling wist ook van het bestaan af van Ask for Angela. Als je in een bar naar Angela vraagt, is dat een discrete manier om aan te geven dat je je onveilig voelt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni