20180822 Offerfeest BRUZZ ACTUA 1626

| Over een verbod op onverdoofd slachten is er geen consensus in de Brusselse regering.

Verbod op onverdoofd slachten op parlementaire agenda

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
22/08/2018

Heel wat moslims vieren het Offerfeest op vakantie. Het uitblijven van een verbod op onverdoofd slachten lijkt daardoor minder prangend. Toch hopen voorstanders alsnog op een doorbraak dit najaar. Brussels parlementslid uit de oppositie, Annemie Maes (Groen), diende een ordonnantievoorstel in.

Voor het tweede jaar op rij zijn er in Brussel geen tijdelijke slachtvloeren georganiseerd naar aanleiding van het Offerfeest. Na het debacle van twee jaar geleden wil het gewest er zich niet meer aan wagen en ook van gemeenten, verenigingen of privépersonen kwamen geen aanvragen binnen.

Een tijdelijke slachtvloer organiseren is dan ook geen evidentie, mede door de steeds strengere voorschriften. Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat particulieren niet meer zomaar dieren kunnen vervoeren.

“Ik vind het jammer dat Brussel achterblijft, terwijl Vlaan­deren en Wallonië zo goed als unaniem het verbod op onverdoofd slachten hebben goedgekeurd”

Annemie Maes (Groen)

Brussel Kiest 2018 Jette Groen Annemie Maes

De regeltjes moeten het onverdoofd slachten ontmoedigen in afwachting van een verbod. Daarover is immers geen consensus in de Brusselse regering. Ook die politieke verdeeldheid verklaart het uitblijven van tijdelijke slachtfaciliteiten.

Daarbij speelt de islamitische kalender in de kaart van afwachtende politici. “Omdat het Offerfeest dit jaar in de zomervakantie valt, vieren veel families dat in Marokko of Turkije, waar zij die willen een dier kunnen slachten,” zegt Fouad Ahidar (SP.A), ondervoorzitter van het Brussels parlement. “Ook de komende jaren zal het feest in de vakantie vallen. Dat geeft ons wat tijd om een beslissing te nemen op basis van feiten. De meningen over hoe erg dieren lijden onder de verschillende methodes lopen immers uiteen.”

Volgens dierenrechtenorganisatie Gaia staat het buiten kijf dat dieren lijden bij onverdoofd slachten en is verdoving perfect verzoenbaar met de religieuze voorschriften. “Bij elektronarcose sterft het dier niet aan de verdoving en ook de verbloeding gebeurt snel en efficiënt, zodat het vlees als halal kan worden gecertificeerd,” klinkt het.

“Ook de komende jaren zal het Offerfeest in de vakantie vallen. Dat geeft ons wat tijd om een beslissing te nemen op basis van feiten"

Fouad Ahidar (SP.A), ondervoorzitter van het Brussels Parlement

Voor oppositielid Annemie Maes (Groen) is wachten dan ook geen optie. “Ik vind het jammer dat Brussel achterblijft, terwijl Vlaan­deren en Wallonië zo goed als unaniem het verbod op onverdoofd slachten hebben goedgekeurd,” aldus Maes, die net voor het parlementair verlof een ordonnantievoorstel heeft ingediend. “Ik hoop dat we in het parlement een open debat krijgen en dat de partijen geen standpunt opleggen aan hun parlementsleden.”

Gaia voert ondertussen de druk op. Sympathisanten bestoken de regeringsleden met mails om hun vraag kracht bij te zetten. Dat de meerderheid de sprong zal wagen met twee verkiezingen in het vooruitzicht, lijkt echter weinig waarschijnlijk.

“Staatssecretaris Debaets is voor, maar ze krijgt te weinig steun,” aldus nog Maes. “Pascal Smet (SP.A) en Guy Vanhengel (Open VLD) durven hun nek niet uit te steken. Het is zoals met het fietsbeleid. In het discours is de regering voor, maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er te weinig. Het blijft gemorrel in de marge.” CDH en vooral PS houden het verbod tegen, is her en der te horen, ook al hebben die partijen het eerder zelf ingevoerd in Wallonië.

Goede doelen

Ook zonder tijdelijke slachtfaciliteiten kunnen moslims overigens wel gewoon vlees bestellen bij de slager. Dat kan uit het buitenland komen of (onverdoofd) geslacht zijn bij Abattoir in Anderlecht.
Daarnaast lijkt echter ook het schenken aan goede doelen in trek als alternatief. “Zelf heb ik gekozen voor een gift aan goede doelen in België en Marokko,” zegt Ahidar. “Hier eten we sowieso te veel vlees, dus kunnen we maar beter iets geven aan mensen die het nodig hebben.”

Mogelijk hechten jongere generaties ook minder belang aan de traditionele slachting. Er is echter geen recent onderzoek naar de evolutie van de praktijken en beleving van het Offerfeest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Analyse, Offerfeest, Onverdoofd slachten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni