Moslims wereldwijd vieren Offerfeest

© Ivan Put / BRUZZ
| Moslims aan tafel met familie tijdens het Offerfeest (archiefbeeld).
© Ivan Put / BRUZZ
| Moslims aan tafel met familie tijdens het Offerfeest (archiefbeeld).

Moslims van over de hele wereld vieren vandaag het Offerfeest. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Traditioneel wordt een schaap of lam geslacht dat verdeeld wordt onder vrienden, familie en minderbedeelden.

Op de derde dag van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka laten moslimfamilies traditioneel een dier op rituele wijze slachten, om het daarna samen op te eten of te verdelen onder armen, buren en familieleden. Bij moslims in België en Nederland gaat het vaak om een schaap, een lam of een geit.

Het Offerfeest wordt gevierd ter ere van de profieet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. God stond daarop toe dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Moslims die toch ritueel willen slachten, moeten daarvoor uitwijken naar een erkend slachthuis. Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mag wel nog. Dat kan dit jaar op drie plaatsen in Vlaanderen: in Genk, Werchter en Wolvertem. In het Brussels gewest zijn er geen tijdelijke slachtvloeren voor het Offerfeest.

Vanaf 2019 geldt in Vlaanderen overigens een totaalverbod op onverdoofd slachten. Vanaf dan kunnen dieren enkel nog ritueel geslacht worden na een omkeerbare verdovingstechniek, zoals elektronarcose.

Het aantal dieren dat voor het Offerfeest wordt geslacht zit al enkele jaren in dalende lijn, verwacht wordt dat die daling zich dit jaar verderzet. Het feest valt nog tijdens de zomervakantie, waardoor heel wat moslims de islamitische feestdag met familie in hun land van herkomst vieren. In landen als Marokko of Turkije bestaat overigens ook weinig of geen weerstand tegen onverdoofd slachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?