'Brussel is een mooie stad maar wat maken jullie er een zootje van!'

© Wikimedia Commons
| Nederlands correspondent Sander van Hoorn verruilde Beiroet voor Brussel.

Nederlands correspondent Sander van Hoorn verruilde Libanon voor Brussel. Hij vertrok voor zijn eigen veiligheid en de opvoeding van de kinderen. België blijft hem verwonderen, al kan hij zich ook irriteren aan bestuurlijke wanorde. “Wat maken jullie er een zootje van zeg.”

Dat zei hij in het programma ‘Globetrotters’ van Radio 1. De Nederlands journalist werkt als multimediaal correspondent voor de NOS en verruilde Libanon enkele jaren geleden voor België. Hij woont inmiddels in Schaarbeek, en zijn kinderen gaan naar school in Etterbeek.

Dat was meteen ook één van de belangrijkste redenen om te verhuizen. "Je kunt in het Midden-Oosten je kinderen wel naar vriendjes in het naburige dorp sturen, maar als daar opeens een Syrisch of Israelisch checkpoint staat, zie je ze niet meer terug."

Van Hoorn volgde Terzake al in het Midden-Oosten en leerde België op die manier kennen. Het is een land waarover hij zich blijft verwonderen. Dat noemt hij zijn 'Leitmotiv'. "Als ik verwonderd word door een plek, kan ik er werken."

Arabisch

De stap naar Brussel was niet zo groot. "Ik had al gehoord over Molenbeek dat het zelfs op Arabische zenders een terroristische hoofdstad van Europa werd genoemd. Kan je je voorstellen dat ik op vluchten naar Beirut mensen tegenkwam die door hun ouders teruggehaald werden uit Europa, omdat het daar zo gevaarlijk was?"

Het helpt ook dat hij zelf Arabisch spreekt. "Ik versta Arabische vrouwen die met elkaar praten, ik begrijp wat er op de ramen staat, en dat maakt het toch allemaal net wat minder bedreigend. Op de herdenkingsdag van de aanslagen in de metro stond een aantal gesluierde vrouwen Arabisch te praten, en je ziet het ongemak van de mensen in de metro, maar ik hoorde dat ze Levantijns Arabisch spraken, dus waarschijnlijk uit Syrië of Libanon, en ik hoorde dat ze het over de school van de kinderen hadden. Dat maakt het toch allemaal een beetje anders."

Negentien gemeentes

Of hij het een fijne stad vindt om in te wonen? "Ja. Het is zeker geen Nederland, maar wel dichtbij Nederland. Het is eerder Parijs dan Amsterdam en dat vind ik prettig. Maar wat maken jullie er een zootje van zeg. Blijf lekker vasthouden aan die negentien gemeentes. Je hebt de burgemeester van Brussel, je hebt de minister-president van Brussel, een begrotingstekort dat hoger is dan gedacht, Di Rupo en De Wever die lekker tegen elkaar blijven kijken... Grow. The. Fuck. Up!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?