Doodskaai wordt soap: doorsteek terug naar af

© Tim Devriese
| De paaltjes zijn gezet en de Brusselse gemeenteraad zette het licht voor de permanente doorsteek op groen. Maar nu blokkeren betonblokken de doorgang.

Betonblokken op de Handelskaai maken de doorsteek voor auto’s van de Hooikaai naar de Ieperlaan voorlopig onmogelijk. Nochtans had schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) op de gemeenteraad van Brussel-Stad onlangs nog gezegd dat de doorsteek permanent zou worden.

Tot vorige week stonden de betonblokken nog in de andere richting, waardoor een kunstmatige autoweg over de promenade van de Handelskaai werd gecreëerd. Autobestuurders moesten niet meer helemaal rond de Handelskaai rijden, maar konden gewoon oversteken.

Doodskaai
© TDN / BRUZZ
| Anonieme protesteerders hekelden de gevaarlijke verkeerssituatie: de "Doodskaai" was geboren.

Een tijdelijke inrichting voor tijdens Winterpret die nu permanent moet worden. Dat zorgde voor heel wat protest bij de omwonenden. De doorsteek over de zogenoemde "Doodskaai" is gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) noemde de verkeerssituatie onwettig.

Eind vorige week werd de situatie volledig hersteld, waardoor auto's opnieuw het blokje om moesten rijden. Begin deze week liet Ampe aan de gemeenteraad echter weten dat de doorsteek permanent zou worden. De voorlopige inrichting met betonblokken werd vervangen door paaltjes.

Paaltjes doodskaai Els Ampe
© Kwinten Lambrecht (via Twitter)
| De oversteek voor auto's op de Handelskaai werd via het plaatsen van paaltjes dan toch doorgevoerd.

Toch kunnen auto's nog steeds niet door. Betonblokken versperren er immers de doorgang. Volgens het kabinet van Ampe is dat slechts tijdelijk en worden die "spoedig" weggehaald. Meer informatie wilde de schepen niet kwijt.

Het lijkt er steeds meer op dat de huidige verkeerssituatie geen lang leven beschoren is. De heraanleg van de Handelskaai werd in 2012 afgerond in het kader van wijkcontract De Kaaien met financiële middelen van stad en Gewest.

Minister-president Vervoort verklaarde vrijdag op vraag van Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) dat het Gewest niet op de hoogte gesteld werd van de aanpassing. Nochtans voorziet de wetgeving dat heraangelegde pleinen met subsidies in het kader van wijkcontracten gedurende 15 jaar niet aangepast kunnen worden. Vervoort laat de situatie onderzoeken.

Doodskaai_Overpoort_Handelskaai
© BRUZZ - Google
| De doodskaai, tussen Overpoort en Handelskaai.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?