Eerste bijlwerpcafé in Brussel

© Woodcutter.be

In het centrum van Brussel, dicht tegen Kapellekerk is sinds kort een eigenaardig café geopend, Woodcutter. Je kan er geen darts, pool of gezelschapsspelletjes spelen, maar wel met bijlen gooien. Het is daarmee het eerste café in België dat zich hier volledig op toelegt.

Het lijkt misschien een raar idee, op café gaan en ondertussen met bijlen naar een doel werpen. Toch is het een cafésport die in de Angelsaksische traditie zit ingebakken.

"Honderd jaar geleden gooiden we bijlen in de meeste cafés in Londen,” zegt Julien Vandenitte, medeoprichter van de Woodcutter. "Daar was het eigenlijk de voorloper van darts en ook in Canada en de Verenigde Staten verspreidt de sport zich als een lopend vuurtje."

En nu opent ook in Brussel het eerste permanente café waar je dit kan doen. Voor zeventien euro per persoon kan je er een baan huren voor een uur. Je staat er zo’n vier meter van de houten schijf en iedereen zou het in principe moeten kunnen.

“In tegenstelling tot wat de meesten denken, is het vooral de techniek die het belangrijkste is, niet de kracht.” zegt Vandenitte.

Woodcutter bijlwerpcafe
© Woodcutter.be

Alcohol en bijlen lijkt op het eerste zicht misschien niet de veiligste combinatie, maar de oprichters verzekeren dat alles er veilig verloopt. Ondanks het feit dat er voor bijlen geen speciale vergunningen moeten aangevraagd worden, hebben ze wel een verantwoordelijkheidsverbintenis ondertekend, inclusief strikte veiligheidsregels.

Zo sta je alleen op de baan die volledig ingesloten zit met tralies. "In de Verenigde Staten is er in de laatste vijf jaar, maar één enkel incident mee geweest. Het is een zeer veilige sport."

"Onze bedoeling is vooral om de mensen terug bij elkaar te brengen met een simpel concept. Hen even de stress en de drukte van de stad doen vergeten," sluit Vandenitte af.

De Woodcutter staat zowel open voor een groep vrienden, teambuildings als professionels. Zelf organiseren ze er ook verschillende competities.

Zo willen ze zelfs het beste team meenemen naar het wereldkampioenschap om België en de Woodcutter te vertegenwoordigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?