Kunstwerk Jubelparkmusea wordt verborgen voor Erdogan

© PhotoNews
| De arcades van het Jubelpark.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eet woensdag samen met andere NAVO-staatshoofden en regeringsleiders in het Jubelparkmuseum. Niet in de gebruikelijke feestzaal, want daar staat een kunstwerk waarvan Turkije claimt dat het gestolen is. Het Jubelparkmuseum betwist dat.

De Turkse overheid ruziet met België over het antiek kunstwerk 'Tyche', een beeltenis van Dame Fortuna, dat volgens Erdogan gestolen is uit de antieke stad Perge, bij de kustplaats Antalya. Het standbeeld staat in een zaal die normaal dienst doet als feestzaal voor grote evenementen. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo.

Om Erdogan (en de Turken) niet voor het hoofd te stoten, besliste de overheid dan maar om het feestelijke banket voor NAVO-staatshoofden en -regeringsleiders in een andere zaal in het museum te houden. Erdogan zal dus zonder al te veel ergernissen aan de NAVO-feestdis kunnen aanschuiven. Diplomatieke rel van de baan dus.

Noch de Turkse of de Belgische autoriteiten wilden olie op het vuur gooien tijdens de belangrijke NAVO-top van de komende dagen. "Het standbeeld staat in een zaal die we gewoon niet gaan gebruiken tijdens de top," klinkt het op het kabinet van de premier.

'Geen bewijs'

Maar dat betekent niet dat het kunstrelletje is gaan liggen. De Turken willen het beeld terug, het Jubelparkmuseum blijft erbij dat het Dame Fortuna in alle eerlijkheid heeft verkregen.

Ook voogdijstaatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is niet onder de indruk. "Er bestaat geen bewijs van diefstal of van de oorsprong van het standbeeld, toen het museum het kocht in 1958," klinkt het op haar kabinet. Het kabinet van premier Michel benadrukt geen diplomatieke rel te willen, en ook de Turkse ambassade liet al weten dat het onderwerp niet zal besproken worden tijdens de NAVO-top.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?