Hier sta je vast tijdens de NAVO-top

© PhotoNews
| Politiebewaking agenten bij het gebouw van de NAVO (archiefbeeld).

Door de NAVO-top van 11 en 12 juli in Brussel, sluiten de veiligheidsdiensten vanaf dinsdagavond al enkele zones af. De omgeving van de NAVO, het Koninklijk Paleis, de Amerikaanse ambassade, het Jubelpark en het Schumanplein zijn dagenlang te vermijden.

Hoewel de top pas op woensdag en donderdag plaatsvindt, treft de politie dinsdag al een aantal maatregelen om de top voor te bereiden. Zo komt er een parkeerverbod rond de NAVO, de omgeving van het Koninklijk Paleis, de Amerikaanse ambassade, het Jubelpark en het Schumanplein. De politie sleept geparkeerde auto’s, fietsen en bromfietsen weg uit die zones.

Daarnaast zullen een aantal wegen worden afgesloten, te beginnen bij een gedeelte van de Hertogstraat naast het Warandepark. Die straat nabij de Amerikaanse ambassade en het Koninklijk Paleis sluit van woensdagavond tot donderdagnamiddag gedeeltelijk, tussen de Wetstraat en de Lambermontstraat.

Zwaartepunt op woensdag en donderdag

Verwacht tijdens de top vooral hinder rond de NAVO, het Jubelpark en de Europese instellingen. Op woensdag en donderdag zal de Leopold III-laan in beide richtingen afgesloten worden tussen de Ring en het kruispunt met de Bordetlaan.

Ook de straten rond het Jubelpark sluiten op donderdag. Concreet gaat het om de Blijde Inkomstlaan, Renaissancelaan, Nerviërslaan, Galliërslaan, IJzerlaan. De tunnels Jubelpark/Wet gaan in beide richtingen dicht op 11 juli, de gehele namiddag en avond.

Daarnaast wordt de gebruikelijke perimeter rond de Europese instellingen tijdelijk ingesteld. Dat betekent dat het Schumanplein, een gedeelte van de Wetstraat en de Froissartstraat mogelijk worden afgesloten en de Justus Lipsiusstraat volledig, afhangend van het programma van de regeringsleiders.

Openbaar vervoer

Andere mogelijke afsluitingen zijn te verwachten op de E19, de ring, de E40 tussen de ring en het Reyerscomplex, de Reyerstunnels richting centrum en Belliard, de tunnels Jubelpark/Wet in beide richtingen, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, de Gulden Vlieslaan en de kleine ring bovengronds.

De politie adviseert reizigers dan ook om zoveel mogelijk te kiezen voor het openbaar vervoer. De MIVB en De Lijn leiden bussen en trams waar nodig, om. De metro's rijden gewoon, ook al worden een aantal ingangen van metrostations mogelijk gesloten. De MIVB adviseert reizigers hierover via sociale media.

De perimeters op een interactieve kaart, klik op de zones voor meer informatie.

De perimeter aan de NAVO-site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?