interactief

11 juli wordt voor ordediensten 'the perfect storm'

De politie zet zich schrap voor een "uitdaging zonder weerga." Maar ook voor de gewone burger wordt het een uitzonderlijk chaotische week.© Photonews

De komst van Donald Trump naar de NAVO-top, de Vlaamse feestdag en een halve finale op het WK. Tel daarbij nog eens een 48-uurstaking op de spoorwegen en het wordt duidelijk dat de verkeers- en veiligheidssituatie in Brussel op 11 juli nog nooit zo ingewikkeld zal geweest zijn. Een gewaarschuwd Brusselaar is er twee waard.

“Een oefening zonder weerga, een van onze meest complexe ooit”, noemde het kabinet-Jambon (NV-A) deze bewuste 11 juli al. “We zijn hier niet klaar voor”, klonk het zelfs bij de politievakbonden. Het wordt dan ook een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden.

Dat het de Vlaamse feestdag is, waarop traditiegetrouw veel Vlamingen in Brussel komen vieren, staat natuurlijk al lang vast. Onder de vlag Brussel Danst staan er op de Grote Markt en het Muntplein heel wat optredens en evenementen gepland. Ook BRUZZ zal overigens aanwezig zijn op de Grote Markt om de Vlaamse feestdag te vieren. Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zijn er 's avonds de centrale gasten.

brusseldanst_0.jpg
© Muntpunt
| Brussel Danst neemt de Grote Markt in op 11 juli.

Niet 2, maar 4 dagen vol perimeters

Maar dit jaar valt ook de NAVO-top op 11 en 12 juli. In het gloednieuwe hoofdkwartier verzamelen, naast de Amerikaanse president Trump, nog staatshoofden en regeringsleiders van 28 andere NAVO-landen.

Van dinsdag 10 tot vrijdag 13 juli worden daarvoor verschillende delen van Brussel hermetisch afgesloten (zie de interactieve kaart hieronder). Het gaat over een grote perimeter aan de NAVO-site, maar ook het gebied rond de Europese instellingen, de Amerikaanse ambassade en ‘The Hotel’ wordt een versterkte burcht. Op 11 juli zelf vergaderen verschillende staatsleiders ook in de musea van het Jubelpark, waardoor er ook daar van in de namiddag tot middernacht een veiligheidsperimeter geldt.

De perimeters op een interactieve kaart, klik op de zones voor meer informatie.

Wie of wat mag door?

In de perimeters worden doorgaand verkeer en leveringen vier dagen lang geweerd. Enkel bewoners met een speciaal toelatingsbewijs zullen door mogen met de wagen. Bovengronds parkeren is voor alle voertuigen ten strengste verboden.

Ook te voet mogen enkel bewoners op vertoon van hun identiteitskaart door, werknemers moeten dan weer een doorgangsbewijs van hun werkgever kunnen voorleggen. Vuilniszakken mogen er niet op straat staan en de handelaars binnen de perimeters moeten hun terras binnenhalen.

De perimeter aan de NAVO-site.

Halve finale WK

En dan is er natuurlijk nog de halve finale van het WK voetbal. In Rusland, natuurlijk, maar als de Belgen vrijdagavond de Goddelijke Kanaries uit Brazilië weten te verslaan, dan spelen ze op 10 juli de halve finale. Vanop federaal niveau worden er alvast 250 extra agenten in reserve gehouden om in dat scenario de massa supporters veilig feest te laten vieren. Niet toevallig heeft Brussel-Stad al aangekondigd dat een groot scherm in het Koning Boudewijnstadion pas bij een Duivelse finale een optie is. En de andere halve finale? Die vindt, jawel, plaats op 11 juli. (lees verder onder de foto)

eare
© Kevin Van den Panhuyzen
| Een halve finale op het WK, met of zonder de Rode Duivels?

Spoorstaking

Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg is, is er ook nog de treinstaking. Een deel van het spoorwegpersoneel heeft bevestigd dat ze 48 uur lang zullen staken van… 3 uur ’s nachts op 10 juli tot 3 uur ’s nachts op 12 juli. Of de minimale dienstverlening die vanaf nu bij elke staking moet gegarandeerd worden veel soelaas zal brengen, is nog maar de vraag. De auto dan maar? Dan toch niet via de Leopold II-tunnel of drie van de zes Reyerstunnels. Die zijn heel de zomer dicht. Denk ook aan de 15 andere zomerwerven alvorens je in de wagen stapt.

Ondertussen is de lokale politie nog volop in de weer met alle nodige voorbereidingen, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. “De allerlaatste informatie moet ons nog bezorgd worden, we zijn er volop mee bezig. We zullen op tijd via de pers en via onze sociale media de burgers kunnen verwittigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?