Kind aan huis bij Doucheflux: door de lens van Julie de Bellaing

Fotografe Jullie de Bellaing volgde in februari en maart van dit jaar vier personen die kind aan huis zijn bij Doucheflux, elk om hun eigen verschillende redenen. De Bellaing brengt hun dagdagelijkse omgeving in beeld en legde samen met hen heel wat kilometers af.

Dak-en thuisloosheid: twee expo's

In het kader van Brussel Helpt tonen twee Vlaamse gemeenschapscentra fototentoonstellingen in verband met dak- en thuisloosheid.

1) Expo met de foto's van Julie de Bellaing (zie hiernaast) is het resultaat van een inspirerende ontmoeting met vier mensen die vaak in Doucheflux over de vloer komen.

  • GC Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, Sint-Lambrechts-Woluwe
  • Van 4 tot 30 november 2019
  • Maandag van 11u tot 15u en dinsdag tot vrijdag van 11u tot 23u
  • In januari zullen de foto's ook te zien zijn in GC De Maalbeek, Hoornstraat 97, Etterbeek

2) Expo Design for Everyone. een stand van zaken, over de inrichting van de Brusselse openbare ruimte, waar iedereen klaarblijkelijk niet welkom is:

  • GC Ten Noey, Gemeentestraat 29, Sint-Joost-ten-Node
  • Van 18 tot 30 november 2019
  • Maandag tot donderdag van 9u tot 20u, vrijdag van 9u tot 18u

Dit is een greep uit de vele foto’s die toen getrokken werden en waarvan er meer tentoongesteld worden in GC Op-Weule in het kader van Brussel Helpt (zie hiernaast). De foto’s zijn het resultaat van vier inspirerende ontmoetingen met Claude, Frank, Rabah en Sébastien. Vier totaal verschillende individuen, met eigen belevenissen en een eigen parcours. Toch krijgen ze van de maatschappij het etiket (ex-)dakloze.

Claude leefde 20 jaar op straat in Brussel en elders. Vandaag is zijn situatie gestabiliseerd, hij heeft zijn eigen woning.

Frank is ingenieur en was op straat beland ten gevolge van administratieve verwikkelingen, tussen hier en Kenia waar zijn vrouw en zoon verblijven. Hij overnachtte steeds in de luchthaven van Zaventem.

Rabah, sans-papiers, leeft in een kraakpand met toestemming van de eigenaar. Hij brengt zijn tijd door bij verenigingen zoals Doucheflux en met muziek en straatrondes.

Sébastien leefde op straat en verbleef daarna enkele maanden in een onthaalhuis, met alle beperkingen die zo’n plek met zich meebrengt. Sinds enkele maanden woont hij in Verviers in een klein appartementje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?