— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Debaets: ‘Verlies van Milquet vang je niet zomaar op’

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) verwonderde zich zondag vooral over de steile opmars van PTB-PVDA.

Bianca Debaets (CD&V), Brussels staatssecretaris en gemeenteraadslid bij de Stad Brussel, kreeg afgelopen zondag 963 streepjes achter haar naam. Dat zijn er 265 meer dan in 2012 en dus een persoonlijk succes. Het staat in schril contrast met de score van haar lijst, die een verlies van vijf zetels moest incasseren. “Lijsttrekker Didier Wauters heeft nog niet de naamsbekendheid van Milquet."

Staatssecretaris Debaets (CD&V) blikt overwegend tevreden terug op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “We maken met CD&V opnieuw deel uit van verschillende gemeentebesturen en zien dat een aantal sterkhouders zoals Frank Van Bockstal (schepen van Nederlandstalige aangelegenheden in Etterbeek, red.) hun positie behouden en zelfs versterken”, zegt ze aan BRUZZ.

‘Milquet was absolute garantie op kiezers’

In Brussel-Stad daarentegen valt de kartellijst CD&V-CDH terug van tien naar vijf zetels. Dat is volgens Debaets voor een groot deel te wijten aan het vertrek van het Franstalige kopstuk Joëlle Milquet (CDH) die zich in 2017 terugtrok uit de gemeentepolitiek. “Milquet was met een gemiddelde van 5.000 voorkeurstemmen een absolute garantie op kiezers. Het verlies van zo’n stemmenkanon vang je niet zomaar op. Didier Wauters heeft zijn uiterste best gedaan. Hij mist nog naamsbekendheid, maar is wel een man met potentieel voor de toekomst.”

Brussel Kiest 2018 Brussel-Stad CD&V Bianca Debaets lg

Had Debaets, die als staatssecretaris wel beschikt over naamsbekendheid, dan niet beter zelf de lijst getrokken? “Neen, ik focus mij volledig op mijn werk als staatssecretaris. Streven naar een uitvoerend ambt in het stadsbestuur heb ik bewust niet gedaan. Dat is volgens mij niet te combineren met een job in de gewestregering.” Nochtans bezette minister van Werk Didier Gosuin (Défi) wel de eerste plaats in Oudergem. “Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken of dat mogelijk is of niet.”

‘Verhaal van MR boette in aan geloofwaardigheid’

Over de partijgrenzen heen, verbaasde Debaets zich vooral over de steile opmars van de PTB-PVDA en de status-quo van de PS na het Samusocial-schandaal. “Dat was tegen de verwachtingen in, maar moedeloos word ik daar zeker niet van. Het is vooral opvallend dat zowel PS als PTB-PVDA erop vooruit gaan. Je zou verwachten dat die elkaar stemmen afsnoepen, maar dat gebeurde niet.” Van waar die dan wel komen? “Wie kan dat zeggen?”, kaatst Debaets terug.

De MR ging er in Brussel-Stad fors op achteruit. Eerste schepen Alain Courtois (MR) kondigde na de nederlaag zelfs zijn afscheid van de politiek aan. En ook in Koekelberg kreeg de MR klappen. Daar verliest Philippe Pivin (MR) na 18 jaar zijn burgemeesterssjerp.

Pivin is niet het enige blauwe zwaargewicht dat stemmen verloren heeft. Ook Vanhengel deed het een pak minder goed in Evere. Hoe dat komt? "Ze zijn allebei meegezogen in de neerwaartse spiraal. Aan het einde van de legislatuur boette de MR in aan geloofwaardigheid rond thema’s als mobiliteit. Dat werd voor de Brusselaar een moeilijk verhaal”, aldus Debaets nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?