© BX1

Joëlle Milquet geen kandidaat voor gemeenteraadsverkiezingen 2018

MD
© BRUZZ
05/09/2017

CDH-boegbeeld en ex-minister Joëlle Milquet (CDH) zal zich in 2018 geen kandidaat stellen op gemeentelijk niveau. Milquet wil naar eigen zeggen meegaan in de nieuwe dynamiek van besturen en legt zich voorlopig dus enkel toe op haar rol als Brussels parlementslid, al wil ze na 2019 opnieuw op het Europese of federale niveau aan de slag. Tegelijk schuift de voormalige voorzitster haar partijgenoot en minister Céline Fremault naar voor als lijsttrekker voor het CDH.

Dat zegt Milquet in een interview met Le Soir.

“Het lijkt mij opportuun mee te gaan in de nieuwe dynamiek van besturen, en dus niet altijd en overal vertegenwoordigd te zijn. Ik apprecieer ook wat Paul Magnette (Charleroi), Philippe Close (Brussel Stad) en ook Boris Dilliès (Ukkel) hebben gedaan door zich enkel te concentreren op hun ambt als burgemeester. Zij hebben de keuze gemaakt”, zegt Milquet.

Daarbij zegt Milquet geen communalist te zijn en dus haar mandaat als gemeenteraadslid in de Stad Brussel te zullen laten opgeven na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat betekent dat ze voor haar mandaat als Brussels parlementslid kiest, althans tot de gewestelijke verkiezingen van 2019. “Want het ligt meer in mijn natuur om mij te engageren op het Europese of federale niveau.”

Milquet wil Fremault als lijsttrekker in 2019
Milquet stapte begin 2016 nog op als minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering, nadat ze verdacht werd van belangenvermenging bij haar verkiezingscampagne. Milquet zelf zegt nooit de minste overtreding te hebben begaan, maar werd wel officieel in verdenking gesteld. Dat vormde ook de aanleiding voor DéFI om tijdens de huidige onderhandelingen de kop van Milquet bij het CDH te eisen, maar daar wil Milquet dus niet van weten.

In hetzelfde interview schuift Milquet, die bij de gewestelijke verkiezingen van 2014 nog als lijsttrekker van haar partij naar de kiezer ging, haar partijgenoot en minister Céline Fremault (CDH) naar voren als lijsttrekker. “Ik ben haar zelf gaan zoeken toen ze amper 18 jaar was. Het doet me veel plezier om Céline Fremault zich te zien manifesteren zoals ze dat als minister de voorbije jaren heeft gedaan. Ze zou een schitterende lijsttrekker zijn”, aldus Milquet.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie