— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Partij Islam komt op in 14 Brusselse gemeentes

redouane_ahrouch.jpg
Redouane Ahrouch.
Redouane Ahrouch.

De jonge partij Islam komt tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober op in 14 Brusselse gemeentes. Er zal wel nergens een vrouw bovenaan de lijst staan. “Dat lijkt me logisch, tenzij er echt geen andere kandidaat is.”

Bij de verkiezingen in 2012 verraste de partij al door in twee gemeentes verkozen te raken. Ze kreeg een gemeenteraadslid in Anderlecht en Molenbeek.

Dit jaar liggen de ambities een stuk hoger: de partij komt op in Luik en wil zetels in alle Brusselse gemeentes behalve in Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde. “Want daar ligt het aantal islamitische kiezers onder de vijf procent,” zegt Islam-stichter en Anderlechts gemeenteraadslid Redouane Ahrouch aan La DH.

‘De leider moet een man zijn’

Dit jaar is genderpariteit verplicht in de kieslijsten en voor Islam is dat ook geen probleem. Alleen moet de lijsttrekker wel altijd een man zijn. Volgens Ahrouch is dat logisch: “De man vooraan en de vrouw daarachter, waar ze zich veilig voelt. Een vrouwelijke lijsttrekker is voor mij ondenkbaar, tenzij er echt geen andere kandidaat is.”

Zelf komt Ahrouch opnieuw op in Anderlecht, samen met zes andere kandidaten. Op veel andere plekken is het nog zoeken naar kandidaten, maar volgens de partijstichter is er al een stevige nationale basis van 200 militanten. “Al hebben die nog niet allemaal de politieke volwassenheid om echt op te komen,” zegt Ahrouch.

‘Investeren in de jeugd’

ahrouch mini

Eén van de speerpunten die Islam overal zal uitspelen is de jeugd. “Veel jonge mensen hebben het gevoel dat ze vergeten worden door de Belgische maatschappij. Die investeert in andere dingen dan in hen,” zegt Ahrouch.

“En dus is het begrijpelijk dat ze vatbaar zijn voor de indoctrinatie van een of andere extremistische goeroe uit Syrië, om vervolgens liever elders een martelaarsdood te gaan sterven dan hier in België te blijven.”

Islam is een schadelijke partij’

van goidsenhoven mini

Volgens Anderlechts eerste schepen en liberaal lijsttrekker Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) moet Islam politiek worden uitgesloten, “een beetje zoals het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang.”

Volgens de ex-burgemeester gaat het om een schadelijke partij die een minderheid vertegenwoordigt, “waarvan de fundamentele waarden problematisch lijken en onverenigbaar zijn met onze democratie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?