Marollen hoofddoek islam volkswijk mensen buggy kinderkoets kinderen mama
© PhotoNews |

Partij Islam scheurt in twee

BVR
© BRUZZ
09/02/2018
Updated: 09/02/2018 08.25u

Een twintigtal leden scheurde zich af van de partij Islam en is de partij Salem begonnen. Dat zegt medestichter Michel Dardenne, die lijsttrekker wordt in Brussel-Stad. “We komen op in de meeste Brusselse gemeenten, maar ook in Luik, Charleroi, Antwerpen, Gent, en overal waar veel mensen wonen die zich gediscrimineerd voelen”, zegt hij aan BRUZZ. Ook Islam trekt in zes Brusselse gemeenten naar de kiezer.

Volgens Dardenne viel niet meer te praten met de drie stichters van Islam, waar hij eerder ondervoorzitter was. “Zo mochten de nieuwe leden de rekeningen niet zien. En zodra er over een thema discussie was, begonnen ze de Koran te lezen om iedereen te doen zwijgen. Zoiets hoort niet in de politiek.”

"Salem is het internationale woord voor vrede, zowel bij joden, moslims als bij christenen."

Michel Dardenne, ondervoorzitter Salem

Dardenne scheurde zich daarom af met twintig à dertig - vooral nieuwe - leden, en stichtte de partij Salem. “Dat is het internationale woord voor vrede, zowel bij de joden, moslims als christenen”, zegt hij. “We willen dan ook opener zijn dan de partij Islam.”

'Uit partij gezet'

Volgens Redouane Ahrouch, één van de drie stichters van Islam, is Dardenne niet opgestapt maar op 19 september uit de partij gezet, "wegens een gebrek aan respect voor de partij en de sharia." Dardenne spreekt dat tegen, en zegt zelf schriftelijk zijn lidmaatschap te hebben opgezegd.

In elk geval is Dardenne nu opnieuw ondervoorzitter, van Salem. Abdenbi Elmezrichi is tijdelijk voorzitter, tot de partij helemaal op de rails staat, waarna de leden desgewenst een nieuwe kopman kunnen kiezen.

Brussel

Het zwaartepunt van de splinterpartij ligt in Brussel. Dardenne wordt zelf lijsttrekker in Brussel-Stad, maar de partij wil ook opkomen in Anderlecht, Jette, Molenbeek, Schaarbeek, Elsene, Evere en Sint-Joost. “Wij hebben in die gemeenten zeer valabele kandidaten”, zegt Dardenne. “Maar ik kan niet nog in detail gaan over de lijsten daar.”

Buiten Brussel komt de partij ook op in Luik, Charleroi, Gent, Antwerpen, Lokeren, en wellicht ook in Hasselt en Genk.

Heilige geschriften

Het geloof neemt een belangrijke plek in bij de leden van Salem. “We willen de gelovigen terug een stem geven in de politiek. Bijvoorbeeld in de discussie rond het onverdoofd slachten, luistert men niet naar onze argumenten omdat ze van gelovigen komen, ook al zijn die wetenschappelijk gestaafd. Wij willen inspiratie kunnen halen uit de heilige boeken. Wij willen het over waarden kunnen hebben. Politiek draait voor ons niet alleen maar om economische belangen.”

"Mensen die tot de gediscrimineerde groepen behoren, vormen ons publiek."

Michel Dardenne, ondervoorzitter Salem

Inhoudelijk werkt de partij rond drie thema’s: duurzaam samenleven, justitie en ethiek, en rijkdom en waarden. Een programma is voor binnenkort. De partij mikt vooral op hen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de politiek. “Mensen die tot de gediscrimineerde groepen behoren, dat is een beetje ons publiek.”

Islam in 6 gemeenten

Ondanks het vertrek van heel wat leden, komt ook de partij Islam nog steeds op bij de lokale verkiezingen, en dat in de gemeenten Anderlecht, Molenbeek, Vorst, Jette, Evere en Brussel-Stad. Dat bevestigt partijleider Ahrouch (Islam) aan BRUZZ.

Afgelopen woensdag is daar dan nog de partij van Abou Jahjah bijgekomen: be.one. Waar die partij en Salem in verschillen, kan Dardenne niet zeggen. “Zijn beweging is nieuw. Ik weet niet precies wat die inhoudt”, aldus Dardenne.

Binnenkort komt de nieuwe website online, salem.brussels, met daarop het partijprogramma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2018, Politiek, Michel Dardenne, Islam, Salem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni