— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

PS pleit voor gratis basisonderwijs

© Elio Di Rupo
| "We moeten stap voor stap evolueren naar een totaal gratis onderwijs, en in de eerste plaats een gratis basisonderwijs", zei PS-voorzitter Elio Di Rupo.

De PS heeft zondag op een verkiezingsmeeting in Charleroi haar krijtlijnen voor de lokale verkiezingen van oktober 2018 voorgesteld. De partij schuift onder meer gratis basisonderwijs, coöperatieven voor lokale energieproductie en projecten voor participatieve democratie naar voor.

De PS telt momenteel 87 burgemeesters, 96 OCMW-voorzitters, 396 schepenen en 1.203 gemeenteraadsleden. Omdat de Franstalige socialisten onder druk staan van het extreemlinkse PVDA is het afwachten hoe die cijfers in oktober 2018 zullen evolueren.

De PS heeft alvast haar speerpunten voor de lokale verkiezingen klaar. Zo wil PS-voorzitter Elio Di Rupo streven naar een gratis basisonderwijs. "We moeten stap voor stap evolueren naar een totaal gratis onderwijs, en in de eerste plaats een gratis basisonderwijs", aldus Di Rupo.

Volgens Di Rupo hebben leerlingen recht op een "gratis of betaalbare" warme maaltijd, gemaakt met lokale producten, een idee dat de partij al in 2014 naar voren heeft geschoven. Een pilootproject van minister van Gelijke Kansen Isabelle Simonis voorziet vanaf volgend jaar al in 650.000 maaltijden in de basisscholen.

De PS wil ook inzetten op 'ecosocialisme'. Zo is er het voorstel om, net als in Duitsland, coöperatieven voor lokale energieproductie op te richten. De steden en gemeenten zouden zo'n coöperatieven kunnen opstarten of er toch deel van uitmaken.

In zijn toespraak zei partijvoorzitter Di Rupo ook dat het federale beleid ten koste gaat van de gemeenten en OCMW's. Di Rupo pleit ook voor het behoud van de provincies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?