Rajae Chatt: 'Een prima compromis tussen stad en natuur'

Jelske Antonissen
© BRUZZ
30/05/2018

| Rajae Chatt, beleidsmedewerkster Maatschappelijke Integratie Neder-Over-Heembeek.

BRUZZ wil weten hoe het is om in Brussel te wonen. Wij belden aan bij vier opmerkelijke bewoners.

Wie vanuit het centrum de tram naar Neder-Over-Heembeek neemt, merkt al snel hoe de bedrijvigheid van de stad hier plaatsmaakt voor meer groen en rust. "Wanneer ik klaag over de drukte hier zegt mijn man altijd dat ik maar eens naar zijn vroegere woonplaats Schaarbeek moet gaan om te vergelijken."

RONDE Rajae Chatt BRUZZ ACTUA 1618

| Rajae Chatt, inwoonster van Neder-Over-Heembeek.

Rajae Chatt woont sinds 2005 in Neder­-Over-Heembeek, op de landkaart een van de uitstulpingen van de gemeente Brussel. Het waren haar studies aan de ULB die Chatt oorspronkelijk naar Brussel brachten, waar ze haar man zou ontmoeten. De liefde deed haar uiteindelijk ook in de hoofdstad blijven.

Samen met haar man verhuisde ze naar Neder-Over-Heembeek, dat met zijn vele parkjes en prima tramverbinding een compromis sluit tussen stad en natuur. Chatt werkt als beleidsmedewerkster bij de POD Maatschappelijke integratie en pendelt voor haar werk naar het centrum.

De vlotte tramverbinding speelt in haar voordeel. "Op het tijdstip dat mijn collega's uit Wallonië of Vlaanderen moeten opstaan, draai ik mij nog eens om in mijn bed. Je wordt het snel gewoon dat je om de vijf minuten een tram in kan stappen. Onlangs was ik in Vlaanderen, en toen bleek dat zo'n vlotte verbinding helemaal niet zo vanzelfsprekend is."

"Wanneer mijn collega's moeten opstaan, kan ik me nog eens omdraaien"

Rajae Chatt, inwoonster van Neder-Over-Heembeek

Rajae Chatt, inwoonster van Neder-Over-Heembeek

Het koppel koos ervoor om helemaal zelf een woning te renoveren. "Neder-Over-Heembeek was vroeger al heel duur, zeker voor twee jonge mensen. Daarom kochten we een huis waar we zelf nog veel in moesten werken, al was dat soms wel afzien." Vandaag is het huis af en wonen ze er met hun kinderen.

De vele parkjes op wandel­afstand blijken een troef te zijn wanneer het gezin een uitstap wil maken. "We hebben zelf een route uitgestippeld van het ene speeltuintje in de buurt naar het andere. Er zijn er een paar die blijkbaar nog vrij verborgen zijn, waar bijna nooit iemand anders is. Voor de kinderen is dat heel leuk: een halfuurtje spelen en dan verder naar het volgende speeltuintje. Zo hoeven we niet altijd ver weg te gaan om het leuk te hebben met de kinderen."

Ondanks de nabijheid van natuur, heeft Chatt haar twijfels over de luchtkwaliteit van Neder-­Over-Heembeek. "We wonen tussen de Ring en een verbrandingsoven waar alle afval van Brussel wordt verbrand. Ik weet niet wat dat zou geven, mocht de luchtkwaliteit hier gemeten worden. Toen ik hier in het begin kwam wonen, schreven de kranten over hoe en of die oven gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid. Vandaag horen we daar niets meer van."

Of ze ooit gedacht heeft aan verhuizen? "Af en toe komt dat weleens naar boven. Maar: kiezen is ook verliezen. Ik woon op een halfuur van mijn werk en de kin-deren gaan vlakbij naar school. Alle buitenschoolse activiteiten doen we te voet. Als je dan kiest om buiten Brussel te gaan wonen, moet je dat allemaal weer opgeven."

De Ronde: Brussel

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente BRUSSEL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Brussel , maatschappelijke integratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni