ecolo 3 BRUZZ ACTUA 1634

| Benoît Hellings (Ecolo) heeft de PS-MR-meerderheid kunnen breken.

Analyse

Trend 3: 'Groen was een geloofwaardig alternatief'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
17/10/2018

Tegen de verwachtingen in zijn de kaarten in heel wat gemeenten flink door elkaar geschud. Baronnen krijgen het moeilijk, radicaal-links breekt door, Ecolo grijpt de macht en de Nederlands­taligen hebben al lang niet meer zo goed gescoord als op 14 oktober. Vijf trends om te onthouden. Dit is trend nummer 3.

cijfer 3

Van 20 naar 30 procent van de stemmen. Dat is een vooruitgang waar partijen van dromen, maar Ecolo-Groen deed het wel in bijvoorbeeld Elsene, Etterbeek, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.

Drie gemeenten krijgen straks ook een groene burgemeester. Hoe kunnen we dat fenomeen verklaren? Groene oerthema’s als luchtvervuiling en verkeersveiligheid waren het voorbije jaar alvast niet weg te slaan uit het nieuws. Met dank aan tal van burgerbewegingen die de thema’s nooit lieten afkoelen – denk aan 1030/0 in Schaarbeek of Filter Café Filtré.

Maar ook de nasleep van het Samusocial-schandaal heeft sporen nagelaten in Brussel, zegt politicoloog Régis Dandoy (UCL). “Het leek even alsof vooral Défi daarvan zou profiteren, maar de groenen zijn inzake goed bestuur toch meer het origineel. Dat ze niet vaak meebesturen in Brussel geeft hen ook de geloofwaardigheid van een oppositiepartij.”

“De liberalen hadden geen leidersfiguur. En Courtois koos voor een discours dat niet is aangepast aan de stad van vandaag. Veel progressieve liberalen zien Ecolo dan als eerste alternatief”

Pascal Delwit, politicoloog (ULB)

pascal Delwit BRUZZ 1542

Dandoy denkt dat veel kiezers bij de groenen uitkwamen door de zwakke concurrentie. Zoals Samusocial aan de socialisten kleefde, associeerden kiezers de MR met een weinig gesmaakte federale regering. “En waarom zou je op CDH stemmen als die partij aan het verdwijnen is?”

Zijn collega Pascal Delwit (ULB) wijst op het grote potentieel voor de groenen bij … de liberale kiezer. “De liberalen hadden geen leidersfiguur. En Courtois koos in Brussel-Stad voor een erg rechts discours, dat niet is aangepast aan de stad van vandaag. Veel progressieve liberalen zien Ecolo dan als eerste alternatief.”

Dandoy keek zondag ook naar de thermometer. “Als je midden oktober gaat stemmen bij 25 graden, dan denk je al eens aan de klimaatopwarming en de groenen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Analyse , Ecolo-Groen , Benoit Hellings , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni