— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018
analyse

Trend 3: 'Groen was een geloofwaardig alternatief'

ecolo 3 BRUZZ ACTUA 1634 ecolo 3 BRUZZ ACTUA 1634
© Ivan Put
| Benoît Hellings (Ecolo) heeft de PS-MR-meerderheid kunnen breken.
© Ivan Put
| Benoît Hellings (Ecolo) heeft de PS-MR-meerderheid kunnen breken.

Tegen de verwachtingen in zijn de kaarten in heel wat gemeenten flink door elkaar geschud. Baronnen krijgen het moeilijk, radicaal-links breekt door, Ecolo grijpt de macht en de Nederlands­taligen hebben al lang niet meer zo goed gescoord als op 14 oktober. Vijf trends om te onthouden. Dit is trend nummer 3.

cijfer 3

Van 20 naar 30 procent van de stemmen. Dat is een vooruitgang waar partijen van dromen, maar Ecolo-Groen deed het wel in bijvoorbeeld Elsene, Etterbeek, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.

Drie gemeenten krijgen straks ook een groene burgemeester. Hoe kunnen we dat fenomeen verklaren? Groene oerthema’s als luchtvervuiling en verkeersveiligheid waren het voorbije jaar alvast niet weg te slaan uit het nieuws. Met dank aan tal van burgerbewegingen die de thema’s nooit lieten afkoelen – denk aan 1030/0 in Schaarbeek of Filter Café Filtré.

Maar ook de nasleep van het Samusocial-schandaal heeft sporen nagelaten in Brussel, zegt politicoloog Régis Dandoy (UCL). “Het leek even alsof vooral Défi daarvan zou profiteren, maar de groenen zijn inzake goed bestuur toch meer het origineel. Dat ze niet vaak meebesturen in Brussel geeft hen ook de geloofwaardigheid van een oppositiepartij.”

pascal Delwit BRUZZ 1542

Dandoy denkt dat veel kiezers bij de groenen uitkwamen door de zwakke concurrentie. Zoals Samusocial aan de socialisten kleefde, associeerden kiezers de MR met een weinig gesmaakte federale regering. “En waarom zou je op CDH stemmen als die partij aan het verdwijnen is?”

Zijn collega Pascal Delwit (ULB) wijst op het grote potentieel voor de groenen bij … de liberale kiezer. “De liberalen hadden geen leidersfiguur. En Courtois koos in Brussel-Stad voor een erg rechts discours, dat niet is aangepast aan de stad van vandaag. Veel progressieve liberalen zien Ecolo dan als eerste alternatief.”

Dandoy keek zondag ook naar de thermometer. “Als je midden oktober gaat stemmen bij 25 graden, dan denk je al eens aan de klimaatopwarming en de groenen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?