Cieltje Van Achter (N-VA) raakte in Schaarbeek niet verkozen.

Analyse

Trend 4: Identitaire partijen scoren niet

Danny Vileyn
© BRUZZ
17/10/2018

Tegen de verwachtingen in zijn de kaarten in heel wat gemeenten flink door elkaar geschud. Baronnen krijgen het moeilijk, radicaal-links breekt door, Ecolo grijpt de macht en de Nederlands­taligen hebben al lang niet meer zo goed gescoord als op 14 oktober. Vijf trends om te onthouden. Dit is trend nummer 4.

cijfer 4

Tegen de verwachtingen in hebben N-VA en Défi, de twee identitaire partijen niet goed gescoord. Wat is er misgelopen?

De ambitie van de N-VA was niet min: de macht van de PS in Brussel breken. Ze schakelde zelfs goudhaantje Theo Francken in om Brussel te veroveren, maar dat viel tegen. In de stad Brussel waar de N-VA hoopte te profiteren van het Samusocial­-schandaal houden de socialisten, met PS + Change.Brussels, stand, terwijl de N-VA er lichtjes op achteruitgaat en opnieuw met één zetel tevreden moet zijn. En in Schaarbeek raakte Cieltje Van Achter, ondervoorzitter van de partij en schoondochter van Vlaams minister-president Geert Bourgeois niet verkozen.

"Wie verzinnebeeldt het best de identitaire, anti-Vlaamse identiteit? Olivier Maingain en hij wint"

Daniël Buyle, politiek expert

De Franstalige, Brusselse pers voorspelde een klinkende overwinning voor Défi. Défi, dat nog nooit in schandalen betrokken was, zou de verkiezingen winnen ten nadele van de PS. En dat zou vooral lukken in de stad Brussel, waar de zoon van Défi-voorzitter Olivier Maingain, Fabian Maingain zes jaar oppositie had gevoerd. Maar ook dat viel tegen. Défi scoorde alleen overtuigend in Sint-Lambrechts-Woluwe, de fief van de voorzitter.

Politiek waarnemer Daniel Buyle: “Ik zou niet spreken van een verlies van identitaire partijen, de uitslag is complexer. Wie verzinnebeeldt het best de identitaire, anti-Vlaamse identiteit? Olivier Maingain en hij wint. Didier Gosuin van Oudergem en Bernard Clerfayt zijn niet identitair anti-Vlaams, Gosuin verliest zwaar, Clerfayt trappelt ter plaatse.”

Buyle kijkt om de uitslag van de N-VA - die in totaal van zes naar zeven zetels gaat - te interpreteren terug in de geschiedenis: “Vlaamse partijen die met de gemeenteraadsverkiezingen alleen opkomen, ook de traditionele, hebben het altijd moeilijk gehad, ook al omdat ze het vaak met onvolledige lijsten moeten doen.” Gemeenteraadsverkiezingen, zo waarschuwt Buyle mag je niet verwarren met de gewestverkiezingen, waar de lijsten de facto eentalig zijn.

Maar ook hier is er een uitzondering. In Evere staan CD&V, SP.A en Open VLD op de sterke lijst van burgemeester Rudi Vervoort (PS) en toch slaagt de N-VA erin om met een lijst met maar twee kandidaten een gekozene te halen. Il faut le faire.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Analyse , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Cieltje Van Achter

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni