Agora zoekt nieuwe leden om burgerassemblee op te zetten

HD
© BRUZZ
27/05/2019
Updated: 29/05/2019 13.30u

Agora wil hun burgerassemblee in twee verdelen. De ene helft zal het programma en de beslisisngen van het parlement bespreken, de andere zal met eigen voorstellen en resoluties voor de dag komen.

De nieuwe partij Agora heeft op verkiezingsdag hoge ogen gegooid. Het succes van de beweging, die een zetel binnenhaalt, was totaal onverwacht. Pepijn Kennis zal in het Brussels parlement zijn gelote ‘burgerassemblee’ vertegenwoordigen, maar Agora zoekt nog vrijwilligers om het hele systeem op te zetten.

Een burgerassemblee bestaat uit willekeurig gelote burgers die in overleg met experten aanbevelingen formuleren voor hun volksvertegenwoordiger. Kennis wou met deze partij een spaak in de wielen van de klassieke politieke vertegenwoordiging steken, en directere burgerparticipatie vooropstellen.

Maar nu moet de partij ook werkelijk die assemblee gaan samenstellen. Om dat te doen organiseert ze op 16 juni een eerste ‘Agora-dag’ om nieuwe leden te werven voor de beweging. “Het proces van de loting zal zeker arbeidsintensief zijn, daarvoor kunnen we de hulp en de input van nieuwe leden zeker gebruiken,” zegt communicatieverantwoordelijke Kewan Mertens.

“Dankzij de steun van onze leden zijn we al ver gekomen, maar we willen de beweging verbreden.”

Agora is naar eigen zeggen noch centrum, noch links of rechts. "Het is heel belangrijk dat iedereen vertegenwoordigd is. Er zullen mensen zijn van links, van rechts of zonder politieke kleur. De zwaksten zijn ook belangrijk. Zij moeten ook hun zeg kunnen doen," zegt Adeline Slosse, die op de vierde plaats op de Agora-lijst stond.

Deadline in oktober

Volgens Mertens zal de steun van twee voltijdse parlementaire medewerkers, waar de beweging nu recht op heeft, zeker nodig zijn. “In augustus en september beginnen we met de eerste fase van de loting. Het wordt een gewogen loting die rekening houdt met bevolkingsdichtheid, diversiteit en pariteit man-vrouw.”

In het lotingsproces rekent Agora op samenwerking met lokale organisaties en wijkwerkingen om mensen te overtuigen in de assemblee te zetelen. “We gaan 6.000 burgers aanspreken, en gaan in eerste instantie uit van een responsgraad van 3 procent.”

Zo komt de partij op een burgerassemblee met 89 leden, evenveel als in de echte Brusselse assemblee. Agora plant dat de eerste leden in oktober van start kunnen gaan. Iedereen die in het gewest woont en mag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen komt in aanmerking. Na zes maanden zou de helft van de assembleeleden vervangen worden door nieuwe leden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Agora , pepijn kennis , Kewan Mertens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni