— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Emir Kir klaagt ‘jacht op moslims’ aan in Turks pamflet

© PhotoNews
| Eedaflegging van Emir Kir (PS) als burgemeester van Sint-Joost-Node, met Minister-President Rudi Vervoort (links.)

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) sabelt het Kanaalplan van oud-binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) neer in een Turks verkiezingspamflet. Het plan viseert moslims, zegt Kir. Hij vergelijkt het Kanaalplan met "een zwarte bladzijde uit onze Europese geschiedenis".

"Niets anders dan communautarisme en cliëntelisme," sneerden enkele Brusselse liberalen toen ze een kiesfolder van PS-burgemeester Emir Kir onder handen kregen. In de folder stond een lange tekst, in het Turks, over het Kanaalplan. Volgens de folder - en volgens Kir - zou dat plan moslims viseren.

Onverdoofd slachten

Het Kanaalplan kwam er in 2016 op initiatief van toenmalig binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) om de politiesamenwerking te verbeteren in de Brusselse kanaalzone en terrorismebestrijding op te krikken.

Kir heeft niet alleen kritiek voor zijn politieke tegenstanders, hij klopt zichzelf ook op de borst. Vooral dan over het verbod op ritueel slachten, dat er in Vlaanderen en Wallonië is gekomen maar niet in Brussel. "Ze willen dat (verbod, red.) overal invoeren, maar wij zijn erin geslaagd dat te verhinderen hier in Brussel!"

Al Arabiya

Het is niet de eerste keer dat Kir het Kanaalplan viseert. "Vooral de registratie van kinderen die naar koranscholen gaan, is erg," zegt Kir in een reactie bij de krant La Dernière Heure. Hij herinnert daarin aan een uitspraak die hij al in april deed, op de Saoedische televisiezender Al Arabiya.

Op een interview met die zender had hij het plan een jacht op moslims genoemd. "En ja, dat doet me denken aan een zwarte bladzijde van onze Europese geschiedenis. Ik zeg het en ik herhaal het."

In een reactie op sociaalnetwerksite Twitter ontkent Kir dat het om een pamflet gaat. Het is volgens hem niet meer dan een gepersonaliseerde brief waarin hij vooral zijn parlementair werk uit te doeken doet. "Niets nieuws," zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?