Kir3 BDW1516

| Burgemeester Emir Kir (PS) over de rosse buurt: "Ik wil een echte woonwijk van de buurt maken."

Kir over prostitutie: ‘Ik wil er een echte woonwijk van maken'

Jasmijn Post, Vera Tylzanowski
© BRUZZ
31/10/2018

De rosse buurt achter het Noordstation bestaat uit een paar straten die voor een gedeelte op het grondgebied van Schaarbeek, en voor een gedeelte op dat van Sint-Joost-ten-Node liggen. Burgemeester Emir Kir (PS) heeft een langetermijnvisie waarin prostitutie nauwelijks plaats heeft. "Sint-Joost-ten-Node mag geen hoofdstad van de mensenhandel worden."

Burgemeester Kir wil van de Linnéstraat en de Plantenstraat een 'wijk maken als alle andere'. "Ik wil een echte woonwijk van de buurt maken. Om dat te doen, ga ik massaal investeren. Er zijn al elf panden opgekocht om er woonhuizen van te maken, en er volgen er nog vijftien."

Toen enkele jaren geleden bekend raakte dat er heel wat minderjarige sekswerkers uit Nigeria achter de ramen belanden, die via smokkelnetwerken naar Brussel zijn gekomen, besloot Kir maatregelen te nemen. "Ik ben niet tegen prostitutie, maar Sint-Joost-ten-Node mag geen ‘hoofdstad van de mensenhandel’ worden."

"Na een politieactie vorig jaar zijn er al 25 carrés (bordelen, red.) gesloten: 19 in Sint-Joost-ten-Node en 7 in Schaarbeek. Heel wat eigenaars worden op dit moment vervolgd voor mensenhandel." Aanvankelijk waren er rond de honderd carrés, nu zijn er volgens Kir nog rond de zestig, en op termijn wil hij er slechts dertig overhouden.

Er zijn al elf panden opgekocht om er woonhuizen van te maken, en er volgen er nog vijftien.

burgemeester Emir Kir

"Ik ben niet bevoegd voor prostitutie," verklaart Kir. "Ik heb alles geprobeerd, ik heb voorstellen gedaan. Het reglement waar instond dat de carrés ’s nachts moeten sluiten was goed, maar werd niet geaccepteerd door de sector."

Ook het idee van een 'Pink Square', een afgescheiden plein dat sekswerk zou afscheiden van het openbare leven, was volgens Kir niet haalbaar. "Voor dat plan was er veertig of vijftig miljoen nodig," zegt Kir. "Dat geld hadden we niet, en konden we ook niet krijgen bij het gewest. Om die reden hebben we een andere keuze gemaakt, en besloten de panden op te kopen."

Gevraagd naar een reactie waarom hij geen deel neemt aan het overlegplatform, zegt Kir: "Ik heb niet dezelfde visie als Clerfayt. Ik kan me niet voorstellen dat ik me één seconde zal bezighouden met mensenhandel. Ik ga niet in dialoog met crapuul."

Ik ga niet in dialoog met crapuul

burgemeester Emir Kir

Op geen enkel beleidsniveau bestaat consensus over prostitutie, benadrukt Kir nog. "Wij zijn de enige die actie ondernemen. Ik ben niet tegen prostitutie, ik ben zelf tussen de prostituees opgegroeid. Maar er is politieke moed voor nodig om met concrete voorstellen te komen." Kir laat overigens wel weten dat hij bereid is in gesprek te gaan met het gewest, indien er plannen zijn voor de ontwikkeling van een globaal beleid.

Leefbaarheid

Met het verdwijnen van de prostituees, zullen volgens Kir ook veel andere problemen zichzelf oplossen. Klanten laten immers veel afval achter. Kir benadrukt hij dat de gemeente Sint-Joost-ten-Node dertien uur per dag schoonmaakploegen aan het werk zet. Ook het aantal vuilnisbakken is de afgelopen jaren verdubbeld, en er kwamen bloembakken in de straat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , prostitutiebeleid , Bernard Clerfayt , sekswerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni