Clerfayt over prostitutie: ‘Ik kies voor een zichtbare, gecontroleerde vorm’

© PhotoNews
| Défi-burgemeester Bernard Clerfayt.

De rosse buurt achter het Noordstation bestaat uit een paar straten die voor een gedeelte op het grondgebied van Schaarbeek, en voor een gedeelte op dat van Sint-Joost-ten-Node liggen. Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) kiest voor "een zichtbare, gecontroleerde vorm van prostitutie."

In Schaarbeek geldt sinds 2011 een prostitutiereglement dat voorschrijft welke ruimtes mogen worden uitgebaat voor prostitutie, en aan welke veiligheids- en hygiëne-eisen het pand moet voldoen. Ook sekswerkers moeten een conformiteitsattest voorleggen en aantonen dat ze een geldige verblijfsvergunning hebben. Het reglement schrijft eveneens voor dat er per carré (bordeel, red.) slechts één persoon mag werken.

Dat beleid wil burgemeester Bernard Clerfayt ook de volgende legislatuur doorzetten. "Ik heb gekozen voor het Antwerpse model: een zichtbare vorm van prostitutie die we tolereren, maar waar we veel administratieve controles uitvoeren." Eens in de drie maanden zit hij samen met de politie en belangenverenigingen voor prostituees om zijn beleid te evalueren.

Aan dat overleg neemt burgemeester Emir Kir geen deel. "Kir wil een eigen politiek voeren, en de prostitutie verdrijven uit de wijk," zegt Clerfayt. "Hij is al begonnen panden op te kopen. Sint-Joost-ten-Node is een rijke gemeente, dus heeft daar de middelen voor. Op termijn zal hij daarmee echter de sekswerkers naar Schaarbeek verjagen."

In het prostitutiebeleid uit 2011 staat vastgelegd welke panden mogen worden gebruikt als salon of peeskamer. De afspraak was destijds dat er geen ramen bij zouden komen. "Mijn vrees is dat als er ramen worden gesloten in Sint-Joost, de vrouwen op straat terecht komen, waardoor hun werk gevaarlijker wordt," zegt Clerfayt. Er zullen nog altijd carrés zijn, maar ze zullen niet langer als handelszaak gezien worden, waardoor de politie er ook geen controles meer mag uitvoeren zonder huiszoekingsbevel."

Leefbaarheid

De gemeente zet sinds 2017 actief in op het aanpakken van huisjesmelkers. "Er is een speciale dienst opgericht waarin de Dienst Stedenbouw, Bevolking en de agenten die domiciliecontroles uitvoeren, in zitten." Inmiddels zijn er tientallen dossiers behandeld, waarvan een groot aantal uit de Brabantwijk.

In de Aarschotstraat moet volgens Clerfayt meer aandacht komen voor de handhaving van de openbare orde. "De druk van dronken klanten die tussen 22 en 4 uur over straat zwalpen moet verminderen," zegt hij. Om de overlast van afval te verminderen in de Brabantstraat, wil hij handelaars sensibiliseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?