Luckas Vander Taelen voor zijn woning in Vorst

| Luckas Vander Taelen.

Opinie

Luckas Vander Taelen: 'De PS blijft een electorale machine de guerre'

Danny Vileyn
© BRUZZ
29/05/2019

De kiesuitslag komt in grote mate overeen met de verwachtingen van columnist en oud-politicus voor Groen.

Luckas Vander Taelen: “De progressie van Ecolo-Groen en PVDA*PTB had ik zien aankomen. Wat me wel verrast heeft, is het spectaculaire succes van de burgerlijst Agora, die partij haalt uit het niets een zetel binnen. Dat zegt veel over de traditionele partijen Open VLD, SP.A en CD&V.

Er is een nieuwe generatie kiezers opgestaan die het gehad heeft met de traditionele manier van politiek bedrijven. Zowel Agora als de groenen sluiten aan bij initiatieven aan de basis, netwerken gaande van hulp aan vluchtelingen tot coöperatieven. Ze hebben geen boodschap aan verhalen uit het verleden, er is in Brussel iets fundamenteel veranderd: le nouveau Bruxelles est arrivé en dat is hoopgevend.”

“Als er geen verkiezingen waren geweest in Vlaanderen, zou ik nu een gelukkig man zijn”

Luckas Vander Taelen, columnist

Luckas Vander Taelen voor zijn woning in Vorst

Vander Taelens blijdschap wordt getemperd door de opmars van het Vlaams Belang in Vlaanderen: “Als er geen verkiezingen waren geweest in Vlaanderen, zou ik nu een gelukkig man zijn.”
Toch kan Vander Taelen er niet omheen dat de PS weliswaar kiezers en zetels verliest, maar ondanks dat de grootste blijft in Brussel: ”De PS blijft een electorale machine de guerre en de Brusselse burgemeester Philippe Close is er al voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar in geslaagd Yvan Mayeur en Samusocial te laten vergeten. Close is dé man van de PS in Brussel.”

De ravage langs Nederlandstalige kant is groot: “De Open VLD is in elkaar gestuikt, de SP.A heeft het ronduit slecht gedaan en CD&V is gehalveerd. Guy Vanhengel heeft ook persoonlijk een opdoffer gekregen, onze generatie vindt Vanhengel een sympathiek figuur, maar dat vinden jonge mensen, achttienjarigen die voor de eerste keer gaan stemmen niet, ze voelen zich niet vertegenwoordigd door een Vanhengel, wel door de jonge man zoals Pepijn Kennis.”

Politici denken ook maar al te vaak dat de kiezer geen geheugen heeft, zegt Vander Taelen. “Maar dat is niet zo. Het Eurostadion heeft Vanhengel veel stemmen gekost, daar ben ik van overtuigd. Hij dacht dat eens ‘rap-rap’ te regelen met zijn goede vriend Alain Courtois. Oude politieke cultuur van de bovenste plank. Echt niet meer van deze tijd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , luckas vander taelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni