TADA Hassan Al HIlou BRUZZ ACTUA 1640

| Hassan Al HIlou, hier als lesgever voor de toekomstateliers van TADA.

Opinie

Hassan Al Hilou, jonge ondernemer: 'Nieuwe regeringen moeten inclusieve koers varen'

Mathias Declercq
© BRUZZ
28/05/2019

Groen heeft in de laatste rechte lijn kiezers verloren aan Open VLD door een te elitaire communicatie, CD&V was gewoon ‘te stil’ en PVDA*PTB heeft met twee statements rond het toelaten van de hoofddoek en het onverdoofd slachten veel stemmen gewonnen bij jongeren in Brussel.

De Brusselse ondernemer Hassan Al Hilou is nog altijd amper twintig, maar hij heeft daags na de verkiezingen zijn analyse al klaar. “Over het algemeen is de groei van populistische partijen niet onverwacht. Niet alleen het migratiethema, maar ook het sociaal-economische heeft veel kiezers van N-VA naar Vlaams Belang geleid.” Maar Al Hilou ziet ook de leegloop van het centrum, en dan vooral bij CD&V. “Ook de boeren en conservatieven hebben het Vlaams Belang gevonden.”

Dat de groene golf in Vlaanderen grotendeels uitbleef, wijt Al Hilou dan weer aan de communicatie van Groen in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen. “Zij hebben een veel te elitaire taal gehanteerd door zo te benadrukken dat ze samen met driehonderd CEO’s (die het Sign For My Future-pact ondertekenden, red.) het klimaat zouden redden.

"De groenen hebben een veel te elitaire taal gehanteerd door zo te benadrukken dat ze samen met driehonderd CEO’s het klimaat zouden redden"

Hassan Al Hilou, jonge ondernemer

Ik denk dat ze daardoor heel wat kiezers hebben verloren aan de liberalen, onder meer van mensen die hun bedrijfswagen niet willen verliezen. De liberalen hebben, zoals alle partijen, verlies geleden op rechts, maar hebben dat wel gedeeltelijk ingehaald met centrumlinkse stemmen.”

Al Hilou ziet op de regionale niveaus weinig veranderen. “In Vlaanderen komt er een centrumrechts beleid en in Brussel wordt CD&V ingewisseld voor Groen. Aan Franstalige kant blijft de PS de grootste.” Hij hoopt wel dat de nieuwe generatie socialisten mee wil werken om de werkloosheid in de hoofdstad aan te pakken, en dat een beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering geen taboe is. “Ik ben verliefd op deze stad, maar er zijn grote maatschappelijke problemen. Ik hoor van veel mensen dat ze echt willen werken, maar op een muur botsen en de stap niet durven te zetten.”

Al Hilou kijkt als ondernemer wel angstvallig naar het federale niveau, waar de regeringsvorming een haast onontwarbare knoop lijkt. “Het land zal een tijdlang stilstaan, dat is miserabel voor onze economie, zeker met de brexit die er aankomt.” Tenslotte hoopt de jonge ondernemer dat de nieuwe regeringen de Brusselse jongeren mee aan boord krijgen. “Niet met excuusallochtonen – daar hebben jongeren niets aan. Wel met beleid dat een inclusieve koers vaart.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel Kiest 2019 , Hassan Al Hilou , Brussel Kiest 2019 , ondernemen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni