— Brussel kiest

Brussels Parlement

Donkerrood haalt monsterscore in Brussel

© PVDA-PTB
| De nummers twee, een en drie van de Brusselse PTB-lijst.

De groenen werden al uitgebreid gefeliciteerd, maar extreemlinks boekte een nog grotere winst in het Brussels parlement. PVDA krijgt voor het eerst een zitje en met 9,6 procent winst krijgt hun Franstalige tegenhanger PTB er zes zetels bij, wat samen goed is voor elf zetels.

De voorbije legislatuur was alleen de Parti du Travail de Belgique (PTB) vertegenwoordigd in het Brussels Parlement met vier zetels, maar nu mogen de communisten zich de vierde politieke familie van het halfrond noemen. De PTB gaat van vier naar tien zetels en de Nederlandstalige tak, de Partij van de Arbeid (PVDA), krijgt haar eerste zitje. Samen hebben ze dus elf zetels, eentje meer dan Défi en heel wat meer dan de zeven zetels van CDH en CD&V samen.

Voor het zitje van de Nederlandstalige PVDA kon het rekenen op de hulp van de nieuwe partij Dier-Animal waarmee het een lijstverbinding aanging. Ook de PTB ging zo’n lijstverbinding aan. De stemmen op beide partijen worden dan samengeteld. Vooral de populariteit van de PTB is enorm in Brussel.

Voorkeursstemmen

Lijsttrekster voor het Brussels Parlement Françoise De Smedt kan aan een tweede termijn beginnen en haalde 12.658 voorkeursstemmen. Tweede op de lijst Youssef Handichi, die ook al een termijn in het parlement achter de rug heeft, deed het nog beter met 13.079 voorkeursstemmen.

Ter vergelijking: in 2014 haalde Handichi, toen weliswaar nog derde op de PTB-lijst die toen nog niet in het parlement vertegenwoordigd was, 1.782 stemmen. Handichi en De Smedt mogen zich de vierde en vijfde meest populaire politici van Brussel noemen, voor Alain Maron (Ecolo), aftredend staatssecretaris Fadila Laanan (PS), burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) en aftredend minister Céline Fremault (CDH).

'Arbeiders in het parlement'

"We zijn heel tevreden met onze doorbraak in Brussel”, reageert Handichi. Dat Handichi zoveel voorkeursstemmen kreeg, had hij zelf niet verwacht. “Maar dit is het bewijs dat de Brusselse arbeiders ons het vertrouwen geven. Ze hebben een arbeider naar het parlement gehaald”, zegt Handichi, die MIVB-buschauffeur was, aan BRUZZ. Ook arbeider bij Audi Francis Dagrin trekt naar het parlement.

Jan Busselen, lijsttrekker Brussels Parlement voor PVDA

Nu de extreemlinkse fractie de vierde politieke familie van het parlement wordt, zal ze niet genegeerd kunnen worden. “We gaan ons ook zo opstellen. Het is tijd voor overwinningen”, aldus Handichi. Als de PTB wordt uitgenodigd voor coalitiegesprekken, zal ze daarop ingaan. “Ik hoor de PS en Ecolo zeggen dat ze een progressieve coalitie willen. Onze programmapunten zijn progressief.”

Gratis openbaar vervoer, meer sociale woningen en bindende richtprijzen voor huurwoningen worden de speerpunten voor PVDA-PTB. “Die programmapunten gaan we niet loslaten”, aldus Handichi nog.

Van 8 naar 42 zetels

Niet alleen in het Brussels Parlement heeft extreemlinks een goede score behaald. In het Vlaams Parlement zal de PVDA vier leden tellen. En dat terwijl voorzitter Peter Mertens op één Vlaams zitje hoopte. Brussels PVDA-lijsttrekster voor het Vlaams Parlement Nele Vandenbempt greep weliswaar naast een zetel.

In het Waals Parlement gaat de PTB van twee naar tien zetels. De zetelwinst is er even groot als voor Ecolo. In de Kamer springt PVDA-PTB over SP.A. Met twaalf zetels is de fractie van Raoul Hedebouw nu zelfs even groot als die van CD&V. Naast voorzitter Peter Mertens trekt Brussels lijsttrekster Maria Vindevoghel naar de Kamer. In de vijf parlementen van het land stijgt PVDA-PTB van acht naar 42 zetels.

'Terreinpartij'

Deels is het succes van PVDA-PTB te danken aan de verliezen van de traditionele partijen, zegt Brussels PVDA-lijsttrekker Jan Busselen. “Mensen zijn ontgoocheld in die partijen en zijn op zoek naar alternatieven”, zegt Busselen. Volgens Handichi betekent de vooruitgang van zijn partij wel meer dan een compensatie voor het verlies van de PS. “Zij zijn vier zetels kwijt, terwijl wij er zes winnen. Mensen stemmen op onze partij omdat ze overtuigd zijn van ons programma.”

Daarnaast voert de PVDA-PTB intens campagne op het terrein. “We zijn een echte ‘terreinpartij’. We zijn ervan overtuigd dat we de zaken niet alleen gaan veranderen, maar met de kiezer, wijkcomités en het middenveld”, aldus Busselen nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?