— Brussel kiest

Brussels Parlement

Françoise De Smedt trekt Franstalige PTB-lijst Brussel

© PVDA-PTB
| Youssef Handichi (links), Françoise De Smedt (midden) en Francis Dagrin (rechts)

PTB maakte woensdag zijn de top drie van haar Franstalige lijst voor het Brusselse parlement bekend. Nieuwbakken parlementslid Françoise De Smedt trekt de lijst. Daarmee zijn drie van de vier lijsttrekkers van de tweetalige partij in Brussel een vrouw. Op plaats twee en drie volgen respectievelijk Youssef Handichi en Francis Dagrin.

De radicaal linkse en unitaire partij dient voor het Brussels parlement zowel een Nederlandstalige als een Franstalige lijst in. Voor deze eerste was de lijsttrekker, Jan Busselen, reeds bekend. Nu is met De Smedt ook de andere lijsttrekker bekend.

Françoise De Smedt (43) zetelt sinds eind vorig jaar in het Brussels parlement, daar nam ze het toen over van partijgenoot Michaël Verbauwhede. Met deze eerste plaats ziet het ernaar uit dat de natuurkundige van opleiding er vijf jaar zal bij doen in het regionale parlement, waar ze vooral wil inzetten op betaalbaar wonen.

"Een verlaging van de huurprijzen is essentieel. Sinds 2014 zijn ze letterlijk geëxplodeerd, daarom is het tijd om ze te reguleren en de koopkracht van gezinnen te herstellen," liet ze op de persconferentie weten.

Gratis openbaar vervoer

Ook nummer twee op de lijst Youssef Handichi (42) zetelt momenteel in het Brussels parlement. De vroegere buschauffeur en vakbondsafgevaardige van de MIVB werd er vijf jaar geleden verkozen en mengde zich vooral in de mobiliteitsdebatten, zoals het taxiplan.

"Een beter en gratis aanbod van openbaar vervoer is een van de antwoorden op de sociale en klimatologische noodsituatie," liet Handichi tijdens de persconferentie al in zijn kaarten kijken.

Met Francis Dagrin vervolledigt de PTB zijn top drie met een arbeider uit de Audi fabriek in Vorst. Hij wil vooral inzetten op werk.

"Werkgelegenheid moet een prioriteit zijn en vooral voor jongeren. In sommige wijken is bijna 50 procent van de jongeren werkloos en de gecreëerde banen zijn vaak van slechte kwaliteit," liet hij zich ontvallen.

Dagrin kwam in oktober al op in de gemeente Vorst, maar werd toen niet verkozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?