— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

PVDA: 'Extreemrechts is helemaal niet zo sociaal als het zich voordoet'

Bekijk ook de afspeellijst: Brussel Kiest: zondag 26 mei

De PVDA zou met vier zetels in het Vlaams Parlement komen en met één in het Brussels. En de PTB scoort ook heel sterk in Wallonië en Brussel. "Ik ben heel blij dat we zo goed hebben gescoord," zegt PVDA-lijsttrekker voor het Brussels parlement Jan Busselen.

Maria Vindevoghel, lijsttrekker voor de PTB in de Kamer, is zeker van haar zetel en ziet deze verkiezingen twee grote overwinnaars. “Wij en het Vlaams Belang. Maar het feit dat die partij zo gebanaliseerd wordt in Vlaanderen... Op Ketnet hebben ze mensen van het VB op een uitzending voor kinderen laten zien.”

Jan Busselen: “Extreemrechts heeft geprobeerd om sociale hangijzers naar voren te schuiven en zich voor te doen als een sociale partij. Maar als we zien hoe ze stemmen, zijn ze helemaal niet sociaal. Toen wij voorstelden om de lonen van parlementsleden te halveren, stemden zij tegen. Toen er gestemd werd over oorlogskredieten, stemden zij voor. Die partij is helemaal niet zo sociaal als ze zich voordoet. Ze verdeelt de mensen.”

Zullen PTB en PVDA al die nieuw verkozenen in het gareel kunnen houden? Dat bleek een probleem na de gemeenteraadsverkiezingen, bijvoorbeeld in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek, waar een aantal gekozenen gewoon uit de fractie stapten.

Vindevoghel: “Wij gaan samen als één ploeg optrekken. Wij hebben een duidelijk programma. We zullen dat samen zo goed mogelijk verdedigen. Ik heb al syndicalist genoeg gezien hoe men mensen tegen elkaar probeert uit te spelen. We zullen niet meespelen in dat spel.“

Nieuwkomer Agora lijkt een zetel te kunnen bemachtigen in het Brussels parlement. Is er een verwantschap met het discours van Agora? Busselen: “Maar ja. Ik denk dat dat ook toont dat mensen op zoek zijn naar alternatieven en zich niet terugvinden in de traditionele politiek. Die staat ver van de realiteit van de mensen. Je moet zo'n project een kans laten.” Al wijst hij erop dat je bij de PVDA wel duidelijk weet waarvoor je kiest. “Tegen racisme, tegen verrechtsing.”

Of de PVDA en PTB ervoor openstaan om tot een meerderheid toe te treden? Na de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel kwam dat er niet van. Vindevoghel: “We zullen dat eerst samen bekijken. Door het feit dat we nationaal zijn gegaan... Alle fracties zitten morgen samen. We zullen op basis van het geheel kijken hoe we het zullen aanpakken. Maar natuurlijk willen we ons programma verwezenlijken.”

Wel is nog onduidelijk in welke taal Maria Vindevoghel, die op een PTB-lijst staat, de eed zal afleggen in het federale parlement. “Ik heb er nog niet over nagedacht. Ik kom op voor de werknemers. Ik wil de stem zijn van de gewone mensen. Ik wil de megafoon zijn van de gewone mensen.“

Waarom zou ze het eerst in het Frans doen en niet in het Nederlands? “Ik vind wat je zegt belangrijker dan ... Ik spreek Nederlands, Frans. Ik woon in Molenbeek. Ik wissel van taal. Ik ben al 35 jaar in Brussel, ik voel mij een Brusselaar. Ik wil niet die verdeling van Nederlands-Frans.”

Wanneer ze die beslissing zal maken? “Ik zal zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?