— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

'Nieuwe groene golf over Brussel'

© Ivan Put
| Voorzitters van Ecolo en Groen: Zakia Khattabi, Meyrem Almaci Jean-Marc Nollet

Groen is de grootste partij aan Nederlandstalige kant in Brussel en is dus aan zet om een coalitie te vormen.

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Vooraf was de vraag of Groen het goede resultaat van de laatste gemeenteraadsverkiezingen zou kunnen doortrekken. Dat lukte zeker in het Brussels parlement, waar Groen de grootste Nederlandstalige fractie wordt.

"Er is een nieuwe groene golf over Brussel gegaan", zei lijsttrekker Elke Van den Brandt. "De kiezer heeft vandaag een duidelijke boodschap gegeven. De Brusselaar heeft gestemd voor schone lucht, veilig verkeer en een ambitieuze aanpak van de armoede."

kiest2019 Tine Vanderstraeten GROEN
© Ivan Put
| Tine Van der Straeten in La Madeleine

Groen Brussel vaardigt voortaan ook twee mensen af in het Vlaams Parlement. Bovendien raakte Tinne Van der Straeten verkozen op de Kamerlijst van Ecolo. "Wij gaan Brussel veranderen", klonk het tegenover de militanten in de Magdalenazaal.

De ecologisten kunnen nu het voortouw nemen om een coalitie te vormen aan Nederlandstalige kant. Ondanks het verlies van alle traditionele partijen, lijken One.Brussels (SP.A) en Open VLD de meest voor de hand liggende partners. Met hen zijn er immers meer raakpunten dan met N-VA, hoewel de nationalisten vooruit gaan en de tweede partij worden.

Lijsttrekker voor het Brussels parlement Elke Van den Brandt (Groen): 'Het lijkt logisch dat je zoekt naar een coalitie waarmee je kan werken. En die vooral inhoudelijk mee dat verhaal wil uitdragen, die mee wil inzetten op verkeersveiligheid, schone lucht en armoedebestrijding.'

Donkere wolken

Daarnaast had het groene feestje in Brussel een wrange nasmaak door de resultaten in Vlaanderen. Daar brak de groene golf niet echt door. Groen gaat er wel vooruit, maar de winst is verwaarloosbaar vergeleken bij de grote sprong voorwaarts van het Vlaams Belang. Partijvoorzitter Meyrem Almaci sprak in dat verband van "donkere wolken" en riep op om de kiezers van extreemrechts niet te negeren.

De ecologisten trekken zich echter op aan de resultaten in een handvol steden, in de eerste plaats Leuven en Gent. "Waar we mee besturen en concrete oplossingen brengen, gaan we vooruit", analyseerde Van der Straeten.

Blijf op de hoogte van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Op verkiezingsdag maar ook de dagen en weken nadien als de nieuwe coalities vorm krijgen en ministerposten verdeeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?