Sven Gatz en Guy Vanhengel, Open VLD-kopstukken
© PhotoNews | De twee onderhandelaars voor de Open VLD Sven Gatz (links) en Guy Vanhengel hebben van de partijtop de opdracht gehad trager te onderhandelen.

Open VLD wil MR in de Brusselse regering helpen

© BRUZZ - Belga
03/06/2019

De Brusselse toppers van Open VLD hebben maandag tijdens het partijbestuur de opdracht gekregen niet te snel te gaan tijdens de onderhandelingen voor een Brusselse regering. De achterliggende bedoeling is dat ook zusterpartij MR deel uitmaakt van de Brusselse bewindsploeg. Dat schrijft De Tijd maandag en werd in liberale kringen bevestigd aan Belga.

De regeringsvorming in het Brussels gewest gebeurt traditioneel afzonderlijk. Aan Nederlandstalige kant is er sinds vorige week een afspraak tussen Groen, Open VLD en SP.A om de onderhandelingen op te starten. In het Franstalige gedeelte gingen Brussels PS-voorzitster Laurette Onkelinx en aftredend minister-president Rudi Vervoort vorige week van start met hun consultaties.

Formeel gezien heeft de ene taalgroep niets te zeggen over de regeringsvorming in de andere taalgroep, en kan de Open VLD dus niet eisen dat de MR erbij moet.

Maar tijdens het partijbestuur kregen Brusselaars Guy Vanhengel en Sven Gatz de vraag om op de rem te gaan staan tijdens de onderhandelingen en het tempo niet op te drijven. De boodschap was dat Open VLD zich in het Brussels gewest heeft vastgeklonken aan de MR. Tijdens de vorige legislatuur maakte Open VLD wel nog deel uit van de meerderheid, terwijl de Franstalige liberalen op de oppositiebanken zaten.

Vlaamse bril

"Het partijbestuur kijkt naar Brussel met een Vlaamse bril, vanuit een onwetendheid," verklaart een liberale bron het nieuws aan BRUZZ. "Guy Vanhengel en Sven Gatz hebben namelijk niets te zeggen over de Franstalige onderhandelingen, want in beide taalgroepen wordt eerst apart onderhandeld. Dat ligt juridisch vast."

De boodschap van het partijbestuur is dan ook niet op te vatten als een marsorder, wel als een bekommernis, klinkt het. MR van haar kant deed vorige week bij BX1 al een oproep aan Open VLD om niet in een Brusselse regering te stappen zonder hen.

PS-onderhandelaar Laurette Onkelinx laat BRUZZ weten dat ze geen commentaar wil geven en gewoon verder doet met de verkennende gesprekken.

Ook bij Groen laten ze de kwestie liever bij de liberale familie. "Wij hebben een akkoord aan Nederlandstalige kant en zouden sowieso wachten op de Franstaligen," zegt Elke Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie