— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Peiling: Ecolo grootste partij in Brussel, MR zakt verder weg

© Bart Dewaele
| Zakia Khattabi, co-voorzitter van Ecolo, staat op winst in Brussel. Ze is de groene kandidaat voor het minister-presidentschap.

Ecolo wordt de grootste partij in Brussel volgens een peiling van de omroepen VRT en RTBF, en de kranten La Libre Belgique en De Standaard. De MR van premier Charles Michel staat op verlies en strandt op de derde plaats, na de PS. De Brusselse regeringspartijen staan op verlies.

logo Brussel Kiest 2019

Gaan de Brusselaars vandaag kiezen, dan worden de Franstalige groenen van Ecolo op federaal niveau de grootste politieke partij. Ecolo steekt de PS voor en wordt met 21,5 procent de grootste. De Parti Socialiste verliest bijna 6 procent en strandt op 19 procent.

De MR doet het nog slechter in de peiling. De Franstalige liberalen verliezen 7,6 procent en worden derde met 15,5 procent. De rechts-liberale scheurlijst van Destexhe haalt de kiesdrempel niet en strandt op amper 1 procent.

Regeren doet pijn

Ook de andere regeringspartijen staan op verlies. Défi verliest 2,6 procent en komt uit op 8,5 procent en CDH verliest 2,4 procent en strandt op 6,9 procent. De Brusselse regering verkeert dus in zwaar weer.

Ook de Nederlandstalige regeringspartijen staan op verlies, al is de foutenmarge voor Nederlandstalige partijen te groot om een betrouwbaar resultaat te meten. De positieve trend voor N-VA van de vorige peilingen lijkt bevestigd door deze peiling. N-VA wordt de grootste Nederlandstalige partij met 4,2 procent. Groen krijgt in de peiling 3 procent, CD&V 2 procent, Open VLD, Vlaams Belang en SP.A schommelen rond de 1,5 procent.

Vlaanderen

Regeren doet duidelijk pijn in de peilingen. Alle politieke partijen die aan de macht zijn in ons land, staan op verlies. In Vlaanderen verliest de N-VA 4,5 procent, maar blijven de Vlaams-nationalisten wel afgetekend de grootste politieke partij met 27,9 procent. CD&V volgt ver op 14,7 procent, een verlies van 3,9 procent. Ook de Open VLD verliest en komt uit op 14,2 procent, een verlies van 1,3 procent.

Groen gaat flink vooruit in vergelijking met de verkiezingsresultaten van 2014 en boekt 6 procent winst. De groenen zijn met 14,6 zelfs bijna de tweede partij van Vlaanderen. SP.A maakt een kleine remonte in de peilingen en komt op 12,7 procent, een klein verlies in vergelijking met 2014.

PVDA tenslotte haalt de kiesdrempel met 5,9 procent en Vlaams Belang zet zijn opmars door en haalt 9,3 procent, een winst van 3,5 procent.

Wallonië

Ook in Wallonië lijkt de groene golf onstuitbaar. Ecolo gaat daar maar liefst 13,8 procent vooruit in vergelijking met de verkiezingen van 2014 en wordt de tweede grootste partij met 22 procent. De PS blijft de grootste met 24,7 procent maar verliest wel pluimen. De partij van Elio Di Rupo gaat 7,3 procent achteruit. De MR van premier Charles Michel zakt weg tot 18,3 procent, een verlies van 7,5 procent.

Ook CDH zit in de hoek waar de klappen vallen. De Franstalige christendemocraten verliezen bijna 5 procent en stranden op 9,3 procent. Défi, de Parti Populaire en Listes Destexhe halen de kiesdrempel niet.

Maingain populair

Défi-voorzitter Olivier Maingain blijft de populairste Brusselse politicus, ondanks verlies voor zijn partij. MR-coryfee Didier Reynders staat op twee, de PS'er Paul Magnette staat op drie. Alexander De Croo van Open VLD is de eerste Nederlandstalige in de lijst van populairste politici in Brussel. Hij staat op de zevende plaats.

De eerste (en enige) Vlaams-Brusselse politicus in de poppoll is Pascal Smet. Hij staat op de 15de plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?