— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Peiling: groenen boven in Brussel

© PhotoNews
| Zakia Khattabi, Patrick Dupriez en Christos Doulkeridis na het partijbureau van Ecolo de dag na de verkiezingen van 14 oktober 2018.

Een nieuwe peiling ziet de groenen opnieuw als grootste politieke familie in Brussel. Ecolo zou 20 procent halen, samen met Groen zou dat ruim 22 procent worden. PS en MR scoren met 15 procent veel minder.

Ecolo haalt in de nieuwste peiling van Le Soir, RTL en Ipsos 19,9 procent in het Brussels gewest. Dat is bijna een verdubbeling van de score tegenover 2014, toen de partij 10,5 procent haalde. Samen met Groen wordt dat nu zelfs 22,6 procent. PS en MR strijden voorlopig voor de tweede plaats: PS komt uit op 15,9 procent (negen procent minder dan de 24,9 in 2014) en MR op 15,3 procent (een daling van 8 procent).

Défi volgt met 12,5 procent, terwijl PTB 7,5 procent zou halen. CDH doet het opnieuw bijzonder slecht en krijgt in de peiling maar 4,3 procent.

De grootste Vlaamse partij in Brussel is in de peling opnieuw N-VA met 6,4 procent. Groen volgt met 2,7 procent. De peilingen aan Nederlandstalige kant moeten erg voorzichtig geïnterpreteerd worden omdat het over erg kleine aantallen bevraagden gaat. Maar N-VA doet het wel al verschillende peilingen op rij erg goed in de peilingen.

Maingain boven

Olivier Maingain (Défi) is de populairste politicus in Brussel, voor Paul Magnette (PS), Charles Michel (MR), Didier Reynders (MR) Didier Gosuin (Défi).

De peiling werd afgenomen bij 2.550 Belgen, waarvan 559 in het Brussels gewest. De foutenmarge in Brussel bedraagt 4,1 procent. Ecolo co-voorzitter Jean-Marc Nollet is de eerste groene in de lijst op een zesde plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?