— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Groene golf overspoelt Brussel

 Jéremie Drouart Susanne Mueller Huebsch (Ecolo-Groen) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018  Jéremie Drouart Susanne Mueller Huebsch (Ecolo-Groen) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018
© PhotoNews
© PhotoNews

Ecolo-Groen lijkt de grote winnaar van de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen te worden. In zowat alle Brusselse gemeenten gaat het groene front er fors op vooruit. Vooral de prestaties in Elsene en Vorst, waar Ecolo-Groen het grootste politieke blok vormt, wekken verbazing.

Ecolo-Groen haalt bijvoorbeeld 16,8 procent in Brussel-Stad, een sprong van meer dan 4 procent. Daarmee zijn de groenen de tweede grootste politieke formatie van het Brussels Gewest.

Elsene

Elders zijn de groenen zelfs de grootste partij: de grootste stunt is ongetwijfeld Elsene, waar de lijst van voormalig staatssecretaris Doulkeridis 32,8 procent haalt, en daarmee de lijst van burgemeester Dominique Dufourny (MR) overvleugelt.

Ook in Vorst zijn de groenen de grootste formatie: Ecolo-Groen klokt hier af op 25,3 procent. Dat is een stijging met bijna 8 procent, en zo doen de groenen het nipt beter dan de lijst van burgemeester Jean-Marc Ghyssels (PS).

In Watermaal-Bosvoorde verstevigt burgemeester Olivier Deleuze zijn koploperspositie: zijn lijst gaat er met 11 procent op vooruit.

Andere groene succesgemeenten zijn Jette (+6,4 procent), Etterbeek (+10,8 procent), Schaarbeek (+6 procent), Sint-Gillis (+7,1 procent), Ganshoren (+7,4 procent), Sint-Pieters-Woluwe (+10,7 procent), Sint-Lambrechts-Woluwe (+5,9 procent), Sint-Joost-ten-Node (+7,9 procent) en Ukkel (+10,1 procent).

Molenbeek uitzondering

Uitzondering op de regel: Sint-Jans-Molenbeek. In de enige gemeente waar Ecolo zonder Groen opkwam blijft de partij ter plaatse trappelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?