— Brussel kiest

Brussels Parlement

Brusselse MR-leden klagen over gebrek aan steun uit hoofdkwartier

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Françoise Schepmans (MR) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019

Sinds de PS, Ecolo en Défi onderhandelingen zijn gestart over de vorming van een Brusselse regering, klagen de Brusselse MR-leden over een gebrek aan steun van hun partij. Dat schrijft zakenkrant L’Echo.

Na de aankondiging dat de PS, Ecolo en Défi onderhandelingen opstartten over de vorming van een regering, riep de MR de Brusselse troepen vrijdag bijeen om de communicatie te stroomlijnen. Tijdens de vergadering klaagden enkele MR-leden een gebrek aan investering van de partij in de hoofdstad aan. “De Walen helpen ons niet,” klonk het daar.

Daarbij werd verwezen naar de woorden van aftredend Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) die had verklaard dat symmetrie in de gewesten niet essentieel is. “Hij geeft niet om de Brusselse situatie,” klinkt het. “En naar hem wordt geluisterd door de partij, wat niet het geval is voor Françoise Schepmans of Vincent De Wolf.”

Kaarten nog niet geschud

Volgens MR-voorzitter Charles Michel is het evenwel niet mogelijk om de opkomst van de MR in Wallonië te verbinden aan die in Brussel. “We zijn niet in staat om dergelijke eisen te stellen. De deelname aan de macht is immers ook in het zuiden van het land niet gegarandeerd,” sprak hij de MR-leden toe.

“Na de verkiezingen dachten de Brusselse MR-leden al heel snel dat ze in de oppositie zouden belanden. Maar na de aankondiging van het CDH dat het de komende jaren voor een oppositiekuur zou kiezen, dachten ze dat nog niet alle kansen verloren waren en dat de Walen hen zouden komen redden. Maar het is duidelijk dat de kaarten nog niet geschud zijn in Wallonië. Als de andere partijen het zonder de MR kunnen doen, zullen ze niet twijfelen,” vertelt een kaderlid van de MR aan L'Echo.

De liberalen riepen vrijdag op tot meer samenhang tussen de machtsniveaus, maar zonder er voorwaarden aan te verbinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?