— Brussel kiest

Brussels Parlement

Dalle: 'N-VA-voorstel voor fusie van gemeenten is een luchtkasteel'

Benjamin Dalle 4 BRUZZ ACTUA 1609 Benjamin Dalle 4 BRUZZ ACTUA 1609
© Bart Dewaele
| Molenbekenaar Dalle trekt de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement.
© Bart Dewaele
| Molenbekenaar Dalle trekt de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement.
Updated: 16-05-2019 - 10:53

Het voorstel van N-VA om de negentien Brusselse gemeenten te laten fuseren tot één stadsgewest is een luchtkasteel. Dat zei Brussels CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle donderdag tijdens een debat met Cieltje Van Achter (N-VA) in De Ochtend (Radio 1). "Die fusie is niet realiseerbaar zonder dat de juiste grondwetsartikelen voor herziening verklaard zijn."

Zoals bekend wil N-VA de Brusselse gemeenten en OCMW's laten fuseren. Ook de zes politiezones zouden volgens de partij moeten worden samengevoegd. CD&V kiest voor een meer "geleidelijke" aanpak, zei lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Benjamin Dalle.

"Het gewest moet versterkt worden met één beleid voor de negentien gemeenten. Wij stellen een dwingend fiscaal pact voor, waarbij de gemeenten verplicht worden een aantal doelstellingen te realiseren. In ruil krijgen ze een aantal middelen." Een fusie is ook helemaal niet efficiënt, zei Dalle.

Onmogelijke staatshervorming

Volgens Cieltje Van Achter, die de N-VA-lijst voor het Brussels Parlement trekt, is dat gemorrel in de marge. "Wij willen eenheid in leiding, eenheid in commando. Je kan geen orkest hebben met twintig dirigenten." Ze zegt dat wat CD&V voorstelt nu reeds bestaat, maar niet afgedwongen wordt. "Altijd maar weer wordt er geld toegestopt aan de gemeenten."

De fusie die de N-VA wil realiseren, is echter niet mogelijk, riposteerde Dalle. "Daarvoor is een staatshervorming nodig, maar die artikelen zijn niet voor herziening vatbaar verklaard."

Werkzoekenden Nederlands leren

Nog in De Ochtend opperde Dalle om een verplichte taalcursus voor langdurig werkzoekenden in te voeren. "De arbeidsreserve in Brussel aanspreken om de 50.000 vacatures in Vlaanderen mee in te vullen is de weg vooruit. Maar vaak is de taal een barrière", verklaarde de Molenbeekse CD&V'er.

"De kennis van het Nederlands opkrikken is de beste investering voor hen op lange termijn", aldus Dalle. Zo'n cursussen zijn betaalbaar, vult hij aan. "Een basiscursus Nederlands kost ongeveer 3.000 euro per persoon. 43.000 langdurig werkzoekenden vergen 129 miljoen euro aan investeringen. Als je weet dat elke werkloze die aan de slag gaat aan de overheid zo’n 37.000 euro opbrengt, dan boeken we winst zodra er 3.500 mensen nadien een job vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?