— Brussel kiest

Brussels Parlement

Debaets na verkiezingsdebacle: 'CD&V is te braaf geweest'

© Photonews
| Afscheidnemend staatssecretaris Bianca Debaets.

CD&V is te braaf geweest. Dat is de analyse die ontslagnemend staatssecretaris Bianca Debaets een week na de verkiezingsnederlaag in Brussel maakt. "We moeten opnieuw scherper zijn met taalgebruik dat de mensen beter begrijpen", zo zei Debaets maandag in De Ochtend.

Net als in Vlaanderen, moet de CD&V ook in Brussel terrein prijsgeven. Het team achter kopstuk Debaets moet een van zijn twee zetels inleveren. De enige CD&V'er die in het Brussels Parlement nog overblijft, is aftredend staatssecretaris Bianca Debaets.

Uit de regering

Nu er aan Vlaamse kant een groen-paarse meerderheid in de steigers staat, valt CD&V wellicht voor het eerst sinds de oprichting van het Gewest in 1989 uit de Brusselse meerderheid. Debaets steekt niet onder stoelen of banken dat de klap hard aankomt. "Dit is een ontgoocheling en niet het resultaat waarop we gehoopt hadden".

Volgens Debaets betaalt CD&V net als SP.A en Open VLD een prijs als beleidspartij. "Je wordt blijkbaar niet beloond door mee te besturen", aldus Debaets. Volgens haar gingen te veel kiezers er ook van uit dat CD&V er automatisch bij is in Brussel. "We moeten meer duidelijk maken dat we niet alleen nuttig, maar ook nodig zijn."

'Littekens genezen'

Waar heeft CD&V dan kansen laten liggen? Debaets denkt dat haar partij wat "te braaf" is geweest. "We hebben 30 jaar lang gebouwd en constructieve oplossingen gezocht voor Brussel", zegt ze. "We moeten meer de taal van de mensen gaan spreken."

Om het tegenvallende resultaat beter te analyseren, komt er een brede bevraging. "Dit laat littekens, maar littekens genezen, al zal het tijd nodig hebben".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?