— Brussel kiest

Brussels Parlement

Groen en Ecolo: ‘Gezonder, groener en democratischer gewest’

Updated: 30-03-2019 - 16:04

Lijsttrekster voor het Brussels Parlement Elke Van den Brandt

"Brussel moet de hoofdstad van sociale en ecologische rechtvaardigheid worden", zeggen Groen en Ecolo. Die partijen stellen vandaag hun gemeenschappelijke visie voor Brussel voor.

Een drukke dag vandaag voor het ViaViacafé in het centrum. Na CD&V trappen ook Groen en Ecolo er de verkiezingscampagne af. Ondanks de verplichting om eentalige lijsten in te dienen voor de gewestverkiezingen, werken beide partijen samen. “Samen gaan we voor een gewest met schone lucht, veilig verkeer, tweetalige scholen en crèches, betaalbare woningen en efficiënte instellingen”, klinkt het.

“De acties van ouders en kinderen aan de schoolpoort zijn duidelijk. We mogen niet langer toekijken terwijl Brusselaars dagelijks ongezonde lucht inademen”, zegt Groen-lijsttrekster voor het Brussels Parlement Elke Van den Brandt.

“Om de uitstoot in te perken, stimuleren we het gebruik van het openbaar vervoer door zeven nieuwe snelle lijnen in eigen bedding aan te leggen en de metro, bus, tram, trein en alle deelsystemen in Brussel toegankelijk te maken met één ticket of abonnement.” Dat abonnement krijgt de naam Pass Multimobil.

Om de verkeersveiligheid te verhogen wil Groen een algemene zone 30 met uitzondering van de grote assen. Voor fietsers moet er een gewestelijk fietsnetwerk komen met meer fietsstraten.

'Sociale en ecologische hoofdstad'

“Brussel moet de hoofdstad van sociale en ecologische rechtvaardigheid worden”, zeggen beide partijen. Zo moet Brussel klimaatneutraal zijn tegen 2050 met behulp van een plan met bindende doelstellingen. De isolatie en vergroening van woningen en openbare gebouwen wil Groen versnellen met meer investeringen en premies. Een afvalvrije stad moet mogelijk zijn door meer in te zetten op een circulaire economie.

Voor de ‘sociale rechtvaardigheid’ wil Groen de discriminatie op de arbeids- en huurmarkt actiever gaan bestrijden. Zorg moet toegankelijker worden en wonen moet goedkoper. Daarvoor wil de partij inzetten op referentiehuurprijzen die afdwingbaar gemaakt kunnen worden. Groen wil ook meer sociale woningen en stelt een actieplan om dakloosheid te bestrijden.

'Refterrevolutie'

“Het plaatstekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft een groot probleem. We versnellen daarom de bouw van nieuwe scholen. Tegelijk willen we ook voluit inzetten op tweetalig onderwijs, naast het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs”, gaat Stijn Bex, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, verder.

Zijn partij pleit daarnaast voor een ‘refterrevolutie’, waarbij alle Brusselse scholen zoveel mogelijk biologische en lokaal geproduceerde maaltijden moeten aanbieden. Groen wil van Brussel een ‘stad op kindermaat’ maken. Daarvoor moet er een groene ruimte zijn op maximaal 500 meter van elke woning.

Bevoegdheden regionaliseren

Tenslotte maken Groen en Ecolo van democratie een prioriteit. Zo pleiten de ecologische partijen voor participatieve budgetten op wijkniveau en voor stemrecht voor alle Brusselaars. “We willen komaf maken met Brusselse gemeenten als baronieën, en regionaliseren daarom de bevoegdheden van de gemeenten die overlappen met die van het Gewest, zoals openbare werken, mobiliteit en fiscaliteit”, klinkt het nog.

“Hiermee maken we een einde aan de concurrentie tussen gemeenten en zorgen we voor een gelijke behandeling van alle Brusselaars”, besluit Tinne Van der Straeten, derde plaats op de Ecolo-Groen-lijst voor de Kamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?