Lijsttrekker Dominiek Lootens-Stael: 'De stad is vol'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
19/05/2019

| Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang): "Mensen moeten weer trots worden op deze stad."

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. Aan het woord: Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang).

Wie de verkiezingsbrochure van het Vlaams Belang doorneemt, kan niets anders dan vaststellen dat de scherpe kantjes eraf zijn. Zeker vergeleken met de campagnes van rond de eeuwwisseling. Geen agressieve bokshandschoenen meer, kerken omgetoverd tot moskeeën of aangebrande individuen uit Franstalig extreemrechts. We lezen een, ja, bijna verbindend discours. Dominiek Lootens-­Stael beaamt: “We zijn niet meer de partij van twintig jaar geleden toen we als underdog hard moest roepen om gehoord te worden.”

Niet dat het Vlaams Belang fundamenteel van koers is veranderd. Veiligheid blijft de corebusiness. “Wij koppelen dat aan identiteit. De Brusselaar sterft uit, en het gemeenschapsgevoel verdwijnt. Mensen voelen zich hier niet meer thuis. Het respect voor erfgoed, voor de openbare ruimte is weg. Er is minder sociale controle. Mensen moeten weer trots worden op deze stad.”

"Als er niet veel verandert, dan is de identiteit van de stad helemaal weg."

Dominiek Lootens-Stael, lijsttrekker Vlaams Belang

Dominiek Lootens-Stael, lijsttrekker Brussels Parlement voor het Vlaams Belang

“Als zelfs de politie mikpunt wordt van criminaliteit en van geweld, dan groeit snel het besef dat we dringend het tij moeten keren. Het is vijf voor twaalf.” Volgens Lootens-Stael moeten de Brusselse en federale regering hic et nunc de koppen bij elkaar steken om de veiligheid in de hoofdstad te herstellen.

Lootens-Stael vertelt hoe hij vorig jaar op vakantie ging in de Baltische staten en in Polen. “Er is daar in de steden geen politie te zien is. Nochtans is het er honderd procent veilig. Je waant je als Brusselaar in een andere wereld.”

Lootens-Stael kent het klappen van de zweep in de Brusselse politiek. Hij zit al sinds 1995 in het parlement. Altijd in de oppositie. Voor de regering-­Vervoort II heeft hij geen goed woord over. “Vraag je me waar ze gefaald heeft, dan vraag ik: wat heeft ze wél gedaan? Het was permanent ruzie, de mobiliteit draait in de soep, de sociale huisvesting is lamentabel, er was geen ambitie. Dan komt men met grote projecten als het voetbalstadion. En zelfs dat zakt als een pudding in elkaar. Er zijn maar twee kleine lichtpuntjes: de begroting is in evenwicht, maar dat is dankzij federaal manna. En de jongerenwerkloosheid is lichtjes gedaald. Maar dat komt door de conjunctuur.”

Ook over het Nederlandstalige beleid in Brussel vallen harde woorden. De gemeenschapscentra moeten ankerplaatsen zijn voor de Vlaamse Brusselaars, vindt de Vlaams Belanger. “Maar dat zijn ze vandaag allerminst. Brusselse senioren voelen zich al geïsoleerd in de stad, en willen in hun eigen taal terechtkunnen op een plek waar ze zich thuis voelen. Dat lukt steeds minder.”

20190514 Dominiek Lootens-Stael Vlaams Belang

| Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang)

Pintje in eigen taal

Lootens-Stael verwijst naar zijn eigen gemeente Jette, waar de cafetaria van het gemeenschapscentrum uitgebaat wordt door een sociale organisatie die laaggeschoolden aan werk helpt. “Maar als je er een pintje in het Nederlands wil bestellen, dan gaat het niet.”

Vlaams Belang pleit tot slot voor een absolute voorrang voor Nederlandstaligen in het Vlaams onderwijs. Anderstaligen blijven welkom in de Vlaamse klassen, maar dan wel nadat ze een taalbad hebben gekregen. “Dat komt elke leerling ten goede: de Nederlandstalige en de anderstalige.”

Lootens-Stael ziet de toekomst van Brussel dan weer somber in. “Als er niet veel verandert, dan is de identiteit van de stad helemaal weg. Dan krijgen we een lappendeken van culturen die allemaal naast elkaar leven, dikwijls in conflictsituaties. Bovendien kondigt er zich een enorme toename van de bevolking aan. De stad is vol. Een migratiestop en verplichte inburgering is de enige oplossing.”

Drie vragen voor Dominiek Lootens-Stael

Wat wordt uw droomcoalitie?

Liefst met N-VA, waarmee we raakvlakken hebben.

Wie wordt de nieuwe minister-president in Brussel?

Ik vrees een nieuwe termijn met Vervoort.

Welke rol ziet u voor zichzelf de volgende legislatuur?

Luis in de pels van de Brusselse politiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Dominiek Lootens-Stael, Vlaams Belang, lijsttrekker

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni