Frederic Erens, lijsttrekker op de lijst van Vlaams Belang voor het  Vlaams Parlement
© Vlaams Belang | Frederic Erens

Lijsttrekker Frédéric Erens: goede leerlingen niet penaliseren

DV
© BRUZZ
19/05/2019

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Frédéric Erens (Vlaams Belang).

“Het ziet er niet slecht uit voor het Vlaams Belang,” zegt Frédéric Erens, die tussen 2009 en 2014 al Brussels parlementslid was, maar nu naar het Vlaams Parlement verhuist. “Vlaamse minister-presidenten zeggen iedere keer dat Brussel en Vlaanderen nauw verweven zijn, maar als het erop aankomt, dan zie je hier in Brussel geen minister-­president. Daar moet verandering in komen, Vlaanderen moet de gemeenschapsbevoegdheden laten gelden in Brussel, de Vlaamse minister voor Brussel moet zoals de wet toelaat toezien op de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De Franstaligen willen de gemeenschapsbevoegdheden uithollen – en krijgen daarvoor steun van Groen – maar je moet weten dat die gemeenschapsmateries er niet zomaar gekomen zijn, ze zijn er gekomen opdat de Vlaming die ziek is en opgenomen wordt in een Brussels ziekenhuis in zijn eigen taal verzorgd zou worden. Dat is hoognodig, als je ziek bent, voel je je het breekbaarst. Vlaanderen moet veel meer druk zetten op Brussel om de rechten van de Nederlandstaligen te doen respecteren.”

"Vlamingen moeten een positieve rol spelen in Brussel"

Frédéric Erens, lijsttrekker Vlaams Belang

Frederic Erens, lijsttrekker op de lijst van Vlaams Belang voor het  Vlaams Parlement

Het Nederlandstalig onderwijs moet voor Erens helemaal anders. “De voorbije vijfentwintig jaar is volop ingezet op kwantiteit en men dacht gemakshalve dat de kwaliteit wel zou volgen. Dat is niet gebeurd. Onderwijs bereidt jongeren voor op het leven, op de toekomst, er wordt aan kennisoverdracht gedaan, je mag daar geen toegevingen op doen. De lat in het Brussels Nederlandstalig onderwijs moet naar omhoog. Er moeten daarom geen leerlingen uitvallen, maar er moet gedifferen­tieerd worden. Het onderwijs mag de goede leerlingen niet penaliseren.” Ook in de gemeenschapscentra is het Nederlands een taal naast de andere talen, daarmee bevorder je het Nederlands niet, zegt Erens. “Ook dat moet anders.”

En hoe ziet Brussel er over dertig jaar uit? “Ik hoop dat de Vlamingen in deze stad een positieve rol zullen spelen. Ik ben geen fan van de instellingen die een Brusselse identiteit promoten. Er is geen langetermijnvisie. Brussel is ingebed in Vlaanderen, daarom moeten de Vlamingen Brussel omarmen. Er moet meer harmonie tussen Vlaanderen en Brussel komen, de grenzen van mobiliteitsminister Pascal Smet moeten weg. Ik hoop dat er meer Vlamingen de vele problemen van deze prachtige stad aanpakken. Dan kan Brussel over dertig jaar een Vlaamse stad op mensenmaat zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement, Frédéric Erens, Vlaams Belang, lijsttrekkers 2019

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni