— Brussel kiest

Brussels Parlement

Maingain: ‘Spiegelmeerderheden zijn in Brussel een vervlogen tijdperk’

© PhotoNews

Défi-voorzitter Olivier Maingain is niet onder de indruk van de berichten dat de Brusselse Open VLD’ers de opdracht kregen om het tempo van de onderhandelingen niet op te drijven in de hoop ook zusterpartij MR aan boord van de Brusselse bewindsploeg te heisen. “De Franstalige onderhandelingen zijn onafhankelijk van de Nederlandstalige onderhandelingen, en omgekeerd.”

Op maandag raakte bekend dat Brusselaars Guy Vanhengel (Open VLD) en Sven Gatz (Open VLD) tijdens het partijbestuur de vraag kregen om op de rem te gaan staan tijdens de onderhandelingen voor een Brusselse regering. De bedoeling daarvan is dat ook zusterpartij MR deel zou uitmaken van de Brusselse bewindploeg.

Volgens Maingain behoren spiegelmeerderheden in beide taalgroepen in het parlement evenwel tot het verleden. “Ik denk dat eerdere onderhandelingen in Brussel ons steeds hebben geleerd dat de Franstalige onderhandelingen onafhankelijk zijn van de Nederlandstalige onderhandelingen, en omgekeerd,” klinkt het in Le Soir.

“Ik denk ook niet dat dat een invloed zal hebben op het eindresultaat,” zegt hij. “Als onderhandelingen op regionaal niveau gestart worden nog voordat het federale niveau betrokken is, is dat volgens mij enkel een signaal dat elk bestuursniveau zijn verantwoordelijkheid neemt zonder te wachten op volledige symmetrie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?