Gwendolyn Rutten, voorzitter Open VLD

| Gwendolyn Rutten, voorzitter Open VLD.

Open VLD blijft weg van formatiegesprekken

KH
© BRUZZ
24/06/2019
Updated: 24/06/2019 18.01u

De Brusselse formateurs, Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen), zien dinsdag de Open VLD-onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz. Maandag hebben ze niet deelgenomen aan de geplande formatiegesprekken.

"Alvorens de onderhandelingen van start gaan, vraagt Open VLD een gesprek met de Brusselse formateurs," laat de woordvoerder van Open VLD weten aan onze redactie. De partij verduidelijkt dat ze vandaag dus niet aan tafel gaat voor het begin van de inhoudelijke formatiegesprekken.

Onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz zouden vandaag al praten met de Franstalige formateur Rudi Vervoort en met de Brusselse PS-voorzitster Laurette Onkelinx, meldt Belga.

Open VLD sloot eerst een akkoord met Groen en One.brussels om samen onderhandelingen te starten. Tegelijk heette het - onder impuls van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten - dat Open VLD graag de MR erbij had aan Franstalige zijde. De partij herhaalde die vraag zelfs nadat er al een meerderheid was gevonden aan Franstalige kant zonder de MR.

Vertragen als hefboom

Door de gesprekken te vertragen hoopt Rutten wellicht om de Brusselse formatie te gebruiken als hefboom voor het Vlaamse en federale niveau. Hoe lang de partij die strategie kan volhouden is niet duidelijk. Op Vlaams en federaal niveau vorderen de gesprekken immers erg langzaam.

Mogelijk ziet Open VLD zichzelf als incontournable in Brussel. De kans dat de grootste partij Groen Open VLD inruilt voor de N-VA lijkt klein. In theorie levert ook een alliantie met Groen, One.brussels, Agora en CD&V een krappe meerderheid op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Open VLD , Gwendolyn Rutten , formatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni