— Brussel kiest

Brussels Parlement

PS wil gratis leningen voor aankoop woning

Via het gewestelijke Woningfonds wil de PS leningen zonder rente aanbieden aan Brusselaars die een woning willen kopen, maar niet bij een bank terechtkunnen voor een lening. Volgens de partij zou de maatregel het Gewest 20 miljoen euro kosten.

logo Brussel Kiest 2019

Van de Brusselaars is amper 45 tot 50 procent eigenaar van een woning. Voor heel wat (jonge) gezinnen is het moeilijk om een appartement of woning te kopen. Dat wil de PS veranderen met behulp van leningen van het Brusselse Woningfonds met een rente van nul procent.

Vandaag is het voor mensen met een lager inkomen al mogelijk om bij het Woningfonds aan te kloppen voor een lening met een rentevoet van 1,7 tot 3 procent. Afhankelijk van de gezinssamenstelling ligt het inkomensplafond voor zo'n lening vandaag op 45.000 tot 70.000 euro per jaar.

'Economische activiteiten'

"In 2017 zijn er zo 841 leningen toegekend. Het systeem werkt goed, maar het kan beter", stelt Brussels lijsttrekker voor de Kamer Ahmed Laaouej in La Capitale. "Daarom stellen we een rentevoet van nul procent voor."

Volgens het federaal programma van de PS zou de maatregel gelden voor Brusselaars die jonger dan 35 zijn. "We viseren een breder publiek dan dat", nuanceert Brussels lijsttrekker voor de Kamer Ahmed Laaouej. "De lening zou er zijn voor de mensen die vandaag al recht hebben op een lening van het Woningfonds", zegt hij aan BRUZZ. "We zien wel dat de meesten jonger dan veertig zijn."

Volgens Laaouej zal die maatregel het Gewest twintig miljoen euro kosten. "Maar de voordelen zijn dat nieuwe eigenaars zorg zullen dragen voor hun woningen. Ze zullen ze renoveren. Hier zullen dus heel wat nieuwe economische activiteiten uit volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?