Stad Brussel mikt op 750 nieuwe woningen

© Saskia Vanderstichele
| De vijf woonblokken aan de Papenvest zullen worden afgebroken en vervangen door modernere woningen.

Tussen 2019 en 2024 wil de Stad Brussel 750 nieuwe wooneenheden bouwen. Dat is de ambitie van het Woningenplan 2019-2024 met veertien verschillende bouwprojecten in Brussel, Laken, Haren en Neder-over-Heembeek. Ook de afbraak en heropbouw van de woonblokken aan de Papenvest zit in het programma vervat.

Maandag stelde de schepen van Huisvesting, Mohamed Ouriaghli (PS) samen met de directeur-generaal van Grondregie Brussel, Marc Libens, het woningenplan voor 2019-2024 voor. In samenwerking met het OCMW worden in totaal 750 wooneenheden voorzien. De Regie neemt 465 woningen voor zijn rekening, goed voor zo’n 122 miljoen euro.

“Dit Woningenplan is een antwoord op de wooncrisis in Brussel, waarbij we rekening houden met kwetsbare groepen”, aldus schepen Ouriaghli.

Projecten

In het Woningenplan worden zowel reeds bestaande gebouwen gesloopt, heropgebouwd en gerenoveerd als volledig nieuwe gebouwen opgetrokken. Zo komen er op de Heizelvlakte in plaats van de huidige parkings twee volledig nieuwe appartementsgebouwen die samen negentig wooneenheden aanbieden.

Enkele projecten zijn meer dan alleen nieuwe huisvesting, zo komt er in de Zennestraat 80-88 en nummer 96 behalve vijftien wooneenheden ook een Nederlandstalige school voor ongeveer 256 leerlingen.

In de Noordwijk wordt het dienstencentrum Harmonie vernieuwd, daar bovenop komen negen nieuwe seniorenflats. Ook Neder-Over-Heembeek krijgt twintig nieuwe seniorenwoningen in de Ransbeekstraat, evenals een dagcentrum en een sociaal restaurant.

Lees verder onder de foto's

Nieuwe woontorens

De huidige vijf woontorens aan de Papenvest worden gesloopt en heropgebouwd. Hier rekent de stad op een resultaat van 140 woningen, zeven verenigingslokalen, twee kinderopvanglokalen en een nieuwe sporthal.

“De huidige bewoners worden doorverwezen naar transitwoningen en krijgen uiteraard voorrang op de nieuwe appartementen”, klinkt het bij Libens, directeur-generaal van de Grondregie.

De Regie hanteert huurprijzen die gemiddeld 15% lager liggen dan die op de private markt. Bovendien zal er volgens schepen Ouriaghli in elk project extra aandacht gaan naar de energieprestaties, zodat de energiekosten voor de huishoudens aanzienlijk lager zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?