— Brussel kiest

Brussels Parlement

Sven Gatz wil Brusselse minister voor Meertaligheid

© PhotoNews

Als het van Sven Gatz afhangt, die op 26 mei de Open Vld-lijst voor het Brussels Parlement duwt, krijgt de volgende Brusselse regering een minister voor Meertaligheid. "In overleg met alle relevante partners moet die een plan opstellen om de kennis van de drie meest gesproken talen in alle geledingen van de Brusselse samenleving te stimuleren."

Gatz wil zo veel mogelijk Brusselaars drietalig maken. Nederlands, Frans en Engels zijn de in het hoofdstedelijk gewest meest gesproken talen, maar elke bijkomende taal is een extra troef, zegt de uittredende Vlaamse minister.

"Meer dan één taal kennen is niet alleen goed om samen te leven. Elke bijkomende taal is ook een onschatbare troef op de arbeidsmarkt, in de sport of de cultuur, in de zorg of op reis", verklaart Gatz. "Als Brusselaars moeten we meertaligheid leren zien als de grondstof die onze toekomst verzekert."

'Samenwerken met Franstalige scholen'

Hij roept elke school uit het Nederlandstalig onderwijs op om een doorgedreven samenwerking aan te gaan met een Franstalige school uit de buurt. Gatz is overigens niet de enige die donderdag een lans breekt voor een betere talenkennis bij de Brusselaars.

CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle lanceert zo het voorstel om alle 43.000 langdurig werklozen uit Brussel een opleiding Nederlands te geven. "Dit zorgt ervoor dat hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen en helpt hen ook vooruit in andere levensdomeinen."

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?